Zenica

Misa otvorenja devetnice Sv. Josipu


U župi Sv. Josipa u Zenici u srijedu, 19. siječnja, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević predslavio je svečano euharistijsko slavlje u prigodi otvaranja velike devetnice u susret proslavi patrona ove vjerničke zajednice.

Koncelebrirali su župnik don Davor Topić i ravnatelj KŠC-a Sv. Pavao don Vlatko Rosić.

U propovijedi prve srijede devetnice na temu Izabranje koja se temeljila na razmatranja Sv. Ivana Pavla II. iz apostolske pobudnice Otkupiteljev čuvar mons. Tomašević je podsjetio kako je pobudnica zapravo pismo s kojim Papa želi potaknuti Crkvu. "Poticaji su nam potrebni, dobri poticaji, nešto vidimo, čujemo. Josipovu ulogu gledamo kroz cijelu  povijest spasenja i to kao čuvara Otkupitelja. Povijest nije slučajnost. Bog vodi povijest i Božja moč se proteže kroz ljudsku povijest. I mi želimo gledati na svoj život kroz tu Božju povijest 'izabranja'. Bog je mene izabrao i on je mene utkao u tu povijest spasenja poput Josipa. Josipa je izabrao sa jednom ulogom da bude čuvar. Sin Božji mu je povjeren, da pred zakonom mu bude otac", rekao je propovjednik istaknuvši da čovjek koji Boga sluša je slobodan čovjek. Ohrabrio je nazočne da se utječu zagovoru Sv. Josipa "koji naše živote približuje Bogu".

Nakon popričesne molitve pred kipom Sv. Josipa mons. Tomašević predmolio je litanije u čast ovome svetcu. Pod misom je pjevao župni zbog pod ravnanjem s. Gabrijele Hrgić.

Geslo devetnice je Idimo k Josipu.

Ž.I., KT