Sarajevo

Misa polnoćka u sarajevskoj prvostolnici


U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u ponoć s 24. na 25. prosinca svečano je proslavljena sveta misa Polnoćka koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Foto: avaz.ba

Foto: avaz.ba

Misno slavlje predvodio je Vinko kard. Puljić uz suslavlje apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta i 15-ak svećenika.

Kard. Vinko najprije je pozdravio sve nazočne vjernike, misnike, a na poseban način susjede i goste koji su došli. Između ostalog, zahvalio se i pravoslavnom mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.

U prigodnoj homiliji vrhbosanski nadbiskup Puljić još jednom je prepričao događaj Isusova rođenja koji se dogodio u jedno štalici i dodao kako je zanimljivo kako se to dogodilo po noći, a ne po danu. „Danas su mnogi obavijeni mrakom neslobode radi rata pa moraju bježati. Mnogi su obavijeni mrakom jer nemaju ljudskih prava i jer je pogažen ljudski život i nemaju smisla života. Ove noći o tome razmišljamo, o našem vremenskom razdoblju na svoj način i od danas se na neki način noći skraćuju, a dani produžuju. Isus je došao po noći, da nam donese svjetlo u mrak. Svaki čovjek osjeća potrebu da nađe izvor svjetla, svjetlo u duši, jer nema goreg mraka kao mraka u duši i srcu“, kazao je.

Propovjednik je naglasio i kako ta noć u svima budi svijest. „Isus je svjetlo koje donosi unutarnji mir. Radujemo se ovoj noći. Izvor radosti nije izvanjski. Božić je ono što doživimo u svom srcu, susret s Bogom i tu je izvor radosti. Čovjek zapravo prepoznaje svoje dostojanstvo, a grijeh je uništio njegovo dostojanstvo. Isus je došao da vrati čovjeku dostojanstvo i tu je izvor radosti, jer čovjek prepoznaje da nije odbačen, pogažen i zaboravljen. Prepozna da ga Bog ljubi i zato je ova noć izvor radosti“, dodao je kard. Puljić, prenosi avaz.ba.

Dalje u homiliji propovjednik je naglasio kako Bog ne vlada pomoću straha, već s ljubavlju. „ Čovjeka grli svojom ljubavlju i u ovoj noći želimo prepoznati dar Božji i ljepotu života. I ja ove svete noći prvo vama svima, koji ste ovdje, želim čestit Božić, da istinski doživite radost Božje ljubavi u srcu. Ponesite čestitku svojim ukućanima, a onima koji nisu katolici, želim da se zajedno s nama raduju, jer je lijepo živjeti s ljudima koji zrače plemenito i koji ne nose zlobu, nego ljubav. Neka je sretan i blagoslovljen Božić i neka vam ispuni srca božićnom radošću“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Tijekom svete mise, u prepunom Vancaševu zadnju, pjevao je Katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

KT