Kupres

Misa pred početak Obiteljskog dana u BiH


Kao uvod u obilježavanje Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini u župi Svete Obitelji u Kupresu, 28. srpnja, upriličena je molitva krunice, sv. misa koju je predslavio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, te koncert u Javnoj ustanovi za kulturu «Hrvatski dom».

U župnoj crkvi Sv. Obitelji u 17. 00 sati održana je molitva krunice te je upriličena velika ispovijed za nazočne vjernike.

Misu u 18. 00 sati predslavio je mons. Semren, predsjednik Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u koncelebraciji kupreškog župnika dr. Tome Mlakića te nazočnih svećenika.

U svojoj homiliji pomoćni biskup banjolučki je na početku zahvalio svima onima koji su na različite načine povezani s obiteljima. «Kad za nekog kažemo da je imao svoj dan, time želimo istaknuti da se na taj dan pokazao u najboljem svjetlu! A kad za nekog kažemo da je imao svoju godinu, onda time naglašavamo da je čitavu godinu životom i riječima pokazivao ono najbolje u sebi. A što reći za one koje su sve svoje dane svojega života u obitelji posvetili Gospodinu? Čestitam na djelotvornoj ljubavi, na služenju Bogu, osjetljivosti za bližnje, radosti u nadi, strpljenju u nevolji, na postojanosti u molitvi, na zajedništvu, sve u samozatajnosti i poniznosti. Zahvalni smo Bogu za sve obitelji žive i pokojne u BiH. Zato čitavim bićem recimo Bogu, hvala za sve ono što je po njima dobra učinio i recimo Da Gospodinu za sve ono što će po našim obiteljima učiniti, i dalje ostajući otvoreni vodstvu Duha Svetoga. Da bismo dostojno proslavili Gozbu ljubavi pokajmo se za svoje grijehe», rekao je biskup i naglasio kako je obitelj je najvažnija ljudska zajednica na ovoj zemlji.

«Mi ljudi živimo u različitim zajednicama, u zajednicama ove ili one vrste, u političkim zajednicama, u vjerskim zajednicama i slično. Obitelj je osnovna zajednica na kojoj se temelje sve ostale zajednice. Crkva i država kao dvije najmoćnije zajednice također se temelje na obitelji. Kako nastaje obitelj? Obitelj ili brak nastaje onda kada nastane ljubav između muškarca i žene. A kako nastaje ljubav? Ljubav nastaje iz slobode. Prema tome, ljubav se ne može silom iznuditi niti novcem kupiti. Ja ne mogu prisiliti nikoga da me voli. A ne mogu ni samoga sebe prisiliti da nekoga volim. Naime, ljubav se ne može silom iznuditi, jer nastaje iz slobode», ustvrdio je predsjednik Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine ponovivši kako nitko ne može biti sretan bez ljubavi koja nastaje iz slobode.

«Svaki čin ljubavi u braku mora nastati iz slobode. Svaki dan dopusti svojoj ženi da te bira iz slobode, da te voli iz slobode, dakako, i obratno, dopusti svome mužu da te voli iz slobode. Prema tome, u bračnoj ljubavi ne smije biti prisile, prinude, iznuđivanja i ucjenjivanja. Sloboda i ljubav moraju vladati ne samo u odnosima između muža i žene, tj. među roditeljima, nego također u odnosima između roditelja i djece. To praktično znači sljedeće. Ne teži za tim da te tvoja djeca poštuju i vole zato što te se boje, zato što su na to prisiljeni tvojom fizičkom silom, ili tvojom ekonomskom, financijskom ili nekom drugom silom. Svaki dan teži za tim da te tvoja djeca poštuju i vole iz slobode, zato što to sami hoće i žele, a ne zato što te se boje. Ako budemo imali obitelji u kojima će vladati sloboda i ljubav, onda ćemo imati i Crkvu i državu u kojima će vladati i sloboda i ljubav», rekao je biskup upozorivši kako je uzor za postizanje slobode i ljubavi u svim obiteljima jest Sveta Obitelj.

«Jer, Isusovi roditelji nisu Isusa razumjeli, ali su ga oni voljeli beskrajno i imali su u njega nepokolebljivo povjerenje. Oni su poštivali slobodu svoga djeteta, jer se smisao roditeljske ljubavi sastoji u tome da njihovo dijete postane slobodno, da postane slobodan čovjek, da se osamostali od roditelja u svakom smislu i da onda iz te svoje nove slobode roditelje ljubi na novi način. Zato je Isus osnovao novu zajednicu na ovoj zemlji, a to je Crkva, koja se neće temeljiti na krvnom i tjelesnom srodstvu, nego na slobodi i ljubavi», kazao je mons. Semren naglasivši kako je ljubav je ta koja ujedinjuje, povezuje, daje smisao, jamči trajnost i izgradnju obiteljske i svake druge zajednice.

Na završetku homilije potaknuo je nazočne da mole za obitelji u današnjim socijalno-ekonomskim okolnostima u hrvatskom narodu u BiH kako bi uvijek bile u skladu s Božjim Duhom, to jest da budu izvor života i svetosti.

Pred kraj euharistije upriličen je blagoslov djece.

Nakon mise zborovi i pjevačke skupine upriličile su koncert u Javnoj ustanovi za kulturu Hrvatski dom Kupres.

KT