Kupres

Misa uočnica Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini

Obitelj je najvažnija ljudska zajednica


Pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren u večernjim satima 24. srpnja u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu predslavio je euharistiju uoči Četvrtog Obiteljskog dana u BiH i Prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

Foto: KTA

Foto: KTA

U zajedništvu s predsjednikom Vijeća za obitelj BK-a BiH mons. Semrena bio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo  Vukšić. Osim kupreškog župnika vlč. Tomislava Mlakića koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima su bili domaći sin i profesor na KBF-u Univerziteta u Sarajevu vlč. Ivica Mršo i generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević.

Uvodeći u misno slavlje biskup Semren je kazao kako je nazočne na Kupresu okupila Božja dobrota, Božje milosrđe, Božja ljubav. „Misao vodilja ovog dana jest: Obitelj – svjedočanstvo radosne ljubavi - ja sam s vama u sve dane“! Ovaj Dan ispunjen je čestitkama i zahvalnošću za sve ovdje prisutne i mnoge druge koji su na različite načine povezani s obiteljima i s nama preko elektronskih sredstava komuniciranja. Bog u svojoj ljubavi želi doprijeti do svakog čovjeka i svakog člana obitelji. Zahvalni smo Bogu za svu ljubav očitovanu po članovima naših obitelji bilo živih bilo već preminulih. Ovaj je prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji je papa Franjo posvetio obitelji na petu godišnjicu apostolske pobudnice Radost Ljubavi. Mi smo u Crkvi u BiH zadnje dvije godine posvetili molitvi, skrbi i pastoralu djedova, baka i starijih osoba koje su sastavni dio obitelji“, poručio je pomoćni banjolučki biskup.

Obitelj je osnovna zajednica

Na početku prigodne propovijedi mons. Semren je podsjetio da „večeras započinju slavlje  4. Obiteljskog dana u Crkvi u BiH i Prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba“.

Obitelj je najvažnija ljudska zajednica na ovoj zemlji. Mi ljudi živimo u različitim zajednicama, u zajednicama ove ili one vrste, u političkim zajednicama, u vjerskim zajednicama i slično. Obitelj je osnovna zajednica na kojoj se temelje sve ostale zajednice. Crkva i država kao dvije najmoćnije zajednice također se temelje na obitelji. Obitelj jest svjedočanstvo radosne ljubavi jer je Isus Krist s njom u sve dane njezinog postojanja“, rekao je biskup Semren te podsjetio na ono što su posljednja što su o obitelji i njezinoj važnosti rekli trojica posljednjih papâ.

Benedikt XVI. poručuje nam da 'visoko cijeni osjetljivost i zauzetost za obitelj, jer kršćanska obitelj postavlja temelje za rast u vjeri i za izgradnju čovjeka kao cjelovite osobe'. Kršćanska je obitelj znak Božje ljubavi i ona je pozvana da tu ljubav širi u svijetu. Sv. Ivan Pavao II., koji je dva puta posjetio ovu našu plemenitu zemlju BiH, tvrdio je da je 'kršćanska obitelj pozvana živo i odgovorno sudjelovati u poslanju Crkve na vlastiti i originalni način, stavljajući u službu Crkve i društva samu sebe u svojem življenju i djelovanju (Familiaris consortio, 50)'. Papa Franjo ističe da je 'obitelj prva zajednica u kojoj se podučava i uči ljubiti, to je također povlašteno okružje u kojem se podučava i uči vjera, uči se činiti dobro'. Vjera, ljubav i činjenje dobra uče se jedino u dijalektu, obiteljskom dijalektu ... (usp. Audijencija pape Franje 25. svibnja 2018.)“, rekao je mons. Semren te naglasio kako je papa Franjo utemeljio je Svjetski Dan djedova, baka i starijih.

Nadalje u propovijedi je istaknuo kako postoji „samo jedan Otac koji otvara vrata i traži od svih izlazak iz sebe, iz vlastite kuće s ciljem da pripremi hranu na stolu zajedništva gdje nalazi čitavo čovječanstvo“.

„Učitelj zabranjuje zatvaranje zajednice u samu sebe. Obvezuje zajednicu i pojedince da se suoče s problemima i poteškoćama drugih koji moraju biti nahranjeni. Iz ovoga proizlazi pitanje: Tko smo mi i što trebamo biti za druge? Crkva - obitelj nalazi svoj identitet u mjeri u kojoj 'stvari drugih postaju njezino zanimanje'... 'Ono što ste učinili jednom od najmanjih meni ste učinili!' (Mt 25,40) – naglašava Isus. Imati vjere ne znači toliko vjerovati u čudesa, nego vjerovati da Krist treba i našu angažiranost da bi učinio čudo. Treba i našu 'torbu' – kazano slikovito, pa bila ona gotovo prazna. Imati vjere znači prihvatiti Isusa koji preoblikuje naše srce od kamena  u srce od mesa, koje je sposobno nahraniti ljude  onim što jesmo i onim što imamo, a sve smo to primili od Boga kao dar“, poručio je pomoćni biskup banjolučki te pred kraj propovijedi potaknuo: „Molimo Boga, dragi roditelji, djedovi, bake i starije osobe iz obitelji da vas vaša djeca nadmaše u dobru, u pameti, u mudrosti, u svemu onome što je dobro i pozitivno. I da budete sretni kad vas nadmaše!... Ljubav omogućuje roditeljima, djedovima i bakama da s povjerenjem mogu prihvatiti kod djece one darove i one sposobnosti koje sami ne mogu razumjeti“.

Posvijestio je da to uključuje otvorenost prema budućnosti, prema boljem budućem životu. Istaknuo je da u „kršćanstvu primat ima budućnost, i mora je imati, pred sadašnjošću i prošlošću“. „To je taj proces obraćenja: stalne promjene nabolje, od rođenja do smrti. To je put za sve kršćane i za cijelo čovječanstvo. Pri tom dajmo prostora u našim obiteljima djedovima i bakama i omogućimo im ispuniti ulogu koju im je Bog dao u odgoju i podizanju djece te prenošenju vjere jer oni s jedne strane, omogućuju unucima vidjeti budućnost, a s druge strane, oni su istinske riznice sjećanja i pravo bogatstvo obitelji i društva“, završio je svoju propovijed biskup Semren, javila je KTA.

Tijekom mise liturgijsko pjevanje skladno je animirala etno skupina Čuvarice iz Prozora.

Inače, misi je nazočio i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić koji je bio na raspolaganju za sakrament svete ispovijed. Euharistiju je izravno prenosila Radio Marija BiH te Radio Kupres.  

Klanjanje pred Presvetim

Odmah nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je također animirao biskup Marko. Geslo klanjanja bilo je Hrvatski narod u BiH moli za život. Vjernici župe Kupres čitali su prigodna razmatranja koja je sastavio pomoćni biskup banjolučki, a meditativne liturgijske popijevke pjevao je župni kupreški zbor mladih.

Kardinal i nadbiskup Vukšić također su sudjelovali u klanjanju za vrijeme kojega su, između ostaloga, pročitana su četiri razmatranja iz Apostolske pobudnice Patris corde (Očinskim srcem) pape Franje praćena molitvenim zazivima nadahnutim Hvalospjevom ljubavi Sv. Pavla, pjesmama i razdobljima tihe molitve.

Molitva za Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Zahvaljujem Ti, Gospodine,
za udobnost tvoje prisutnosti:
čak i u vrijeme samoće,
Ti si moja nada i moje samopouzdanje,
Ti si moja stijena i moja tvrđava od moje mladosti!

Zahvaljujem Ti što si mi dao obitelj
i što si me blagoslovio dugim životom.
Zahvaljujem Ti za trenutke radosti i poteškoća,
za snove koji su mi se već ostvarili u životu i za
one koji su još preda mnom.
Zahvaljujem Ti na ovom vremenu obnovljene
plodnosti na koju me Ti pozivaš.

Povećaj, Gospodine, moju vjeru,
učini me posrednikom svoga mira,
nauči me zagrliti one koji pate više od mene,
da nikad ne prestanu sanjati i govoriti o tvojim
čudima novim naraštajima.

Zaštiti i vodi papu Franju i Crkvu,
da svjetlo Evanđelja mogne doseći do krajeva zemlje.
Pošalji svoga Duha, Gospodine, da obnovi svijet,

da se oluja pandemije smiri,
da se siromašni utješe i da se ratovi okončaju.

Podupiri me u slabosti
i pomozi mi živjeti punim plućima
u svakom trenutku koji mi daješ,
u sigurnosti da si sa mnom svakoga dana,
i do kraja životnoga vijeka. Amen.

Podsjetimo, u skladu s dogovorom na proljetnom 80. redovitom zasjedanju BK BiH u Mostaru, bit će svečano proslavljen 4. Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji  na Kupresu, 25. srpnja sv. misom koja počinje u 11:00. Na kraju euharistije bit će podijeljeni pisani apostolski blagoslovi brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka.

Ž.I., KT