Misa uočnica Velike Gospe u Komušini


U nedjelju 14. kolovoza, uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećem marijanskom svetištu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u Komušini kod Teslića, svetu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski metropolita mons. Tomo Vukšić.

Foto: Antonio Šutalo

Foto: Antonio Šutalo

Tradicionalno, ovo slavlje okupilo je veliki broj vjernika, a uz nadbiskupa Tomu koncelebriralo je 12 svećenika, među kojima župnik i usorski dekan su preč. Boris Salapić, četiri mladomisnika vlč. Dino Mustafi, vlč. Paolo Henrique dos Santos Coelho, vlč. Josip Marković te vlč. Josip Papak, kao i trajni đakon Ivo Pejić, rodom iz ovoga kraja.

U svojoj prigodnoj propovijedi mons. Vukšić govorio je o liku Isusove majke i kako vjernici u njoj vide ono što sebi žele i čemu se nadaju u budućnosti. Odnosno, kako je prema vjeri da je Djevica Marija svojim uznesenjem prva od Kristovih vjernika koji će uskrsnuti, to i naša budućnost. "Plemenit čovjek uvijek se raduje životnim pričama sa sretnim svršetkom. Rado ih sluša kad ih se pripovijeda. Pogotovo ako su istinite i naročito ako se radi o osobama koje su bile ugrožene i izložene raznim oblicima nepravda i patnje. Rado će odgojena osoba pogledati filmove i čitati tekstove s takvim temama jer nadahnjuju i odgajaju za dobrotu i solidarnost. Osobito rado će ih pošten čovjek pamtiti ako mu mogu biti od pomoći dok gradi i održava sreću svoga života, svoje obitelji i prijatelja, i dok traži rješenja za svoje nesigurnosti, probleme i stradanja. Marijina životna priča s najsretnijim mogućim svršetkom razlog je blagdana Uznesenja. I vjerojatno se upravo u toj činjenici, u optimizmu i nadi koje vjernici prepoznaju u Marijinu uznesenju, nalazi osnovni psihološki razlog zašto se toliki plemeniti Isusovi učenici okupljaju oko na nebo Unesene", rekao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svetkovina optimizma i nade koja zrcali ljudsku volju da se, kad to bude volja Božja "raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče i besmrtnost."

"Ako čovjek gleda samo svojim fizičkim očima i ako promatra samo svojim ovozemaljskim iskustvom, lako će uočiti da svi ljudski putovi vode u groblje što, ako je tamo kraj života, nikako nije priča sa sretnim svršetkom. Kao kršćanski vjernici znademo i vjerujemo da svaki životni put čovjeka, po uskrsnuću tijela, ima svoj nastavak nakon groblja. Odnosno, mi kršćani vjerujemo da ljudski životni putovi ne vode u groblje nego kroz groblje u život vječni", istaknuo je mons. Vukšić naglasivši kako smo svi pozvani nasljedovati primjer i nauk svoga spasitelja Isusa Krista.  

Nastavio je govorom o Riječi Božjoj te kako se pravo blaženstvo čovjeka na osobnoj razini događa tamo gdje se sluša Riječ Božja i gdje se živi s Božjim blagoslovom. Govorio je o tome kroz osvrt na evanđelje liturgije i dio Isusova govora „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!" (Lk 11,28). Baš zato je i Gospa blažena jer je bila poslušna riječi Božjoj što je i potvrdila kazavši "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" (Lk 1,38). Zato je potrebno slušati Riječ Božju i prihvatiti je kao "pravilo svoga života kako bi se ona po našem ljudskom djelovanju mogla ostvariti i tako se ispunjavati djelo Božje", rekao je nadbiskup Tomo zaključivši kako je naše poslanje i jedini put našega postajanja blaženim u čuvanju i suradnji s Božjom Riječju.

Na kraju svete mise župnik preč. Boris zahvalio je svećenicima, ispovjednicima, Komušanima, kao i brojnim hodočasnicima koji svake godine za svetkovinu Uznesenja posjete ovo svetište.

Uslijedio je mladomisnički blagoslov, a zatim i pastirski blagoslov nadbiskupa Tome, koji je, vrijedi spomenuti, prije svete mise s hodočasnicima molio krunicu.

Misno slavlje animirao je zbor župe Sv. Ante Padovanskog iz Žepča, a pod ravnanjem župnika preč. Predraga Stojčevića.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak 15. kolovoza, u ovom svetištu će od 7:30 svećenici biti na raspolaganju za svetu ispovijed.

U 9 sati će početi uvodni obredi a potom i procesija sa slikom Gospe Kondžilske do brda Kondžilo gdje će svetu misu u 11 sati slaviti generalni vikar vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

J.M., KT