Misa zadušnica kraj Husine jame na Vagnju


Na Vagnju, između Sinja i Livna, održana je 1. rujna misa zadušnica za mnogobrojne nevine žrtve koje su jugokomunisti likvidirali bez ikakva suda i ubacili u Husinu jamu.

Misno slavlje predvodio je vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće fra Miljenko Stojić, u suslavlju s 20-ak svećenika. Sudjelovao je oko 4 000 vjernika.

"Na ovo mjesto u ovaj subotnji dan zacijelo nas nije dovela mržnja prema nekome, osveta, već nas je dovela ljubav prema nevinim žrtvama, ljubav prema dobru. Iskazujemo poštovanje životu tamo gdje su ga bezobzirno gazili. Kršćanski je ovo stav od samih početaka. Ti naši predčasnici marno su zapisivali svoje žrtve, svoje mučenike, da bi kasnijim naraštajima svijetlili u životu. Zato znamo danas za njih, zato im se klanjamo i kad nam je teško sjećamo se da se sve može nadvladati vjerom u Boga", riječi su fra Miljenka na početku mise.

U svojoj propovijedi također je istaknuo važnu ulogu Katoličke Crkve u hrvatskom narodu koja se kroz povijest, nije se dala i ne da se ušutkati. «Nastavlja onim stopama koje joj je u novije vrijeme zacrtao Bl. Alojzije Stepinac. Oprašta svakome, ali ljubomorno čuva svoje mučenike", rekao je vicepostulator postupka mučeništva.

Nakon mise zadušnice uslijedio je komemorativni dio. Vijence su položili predstavnici mnogobrojnih udruga, kao i predstavnici civilnih vlasti te Ministarstva hrvatskih branitelja. Svakako među njima treba istaknuti alkare koji su se počeli uključivati u ovaj događaj.

Kako piše pobijeni.info Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj. Od 1944. do završetka Drugog svjetskog rata u nju je bačeno između 500 i 1 500 osoba. Obilježavanje ovog događaja započelo je 1999. zahvaljujući velikom trudu i zalaganju dr. fra Bože Norca Kljaje, umirovljenog profesora splitskog KBF-a.

KT