Radunice

Misijske slike i vršnjaci iz Austrije


Treći dan specijalizacije animatora koji se u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. od 16. srpnja održava u župi Sv. Ane u Radunicama obilježen je neiscrpnom energijom mladih.

Nakon jutarnje sv. mise na kojoj je vlč. dr. Šimo Maršić osvijestio mladima vrijednost strpljenja u svemu što rade, program je nastavljen u duhu kreativne radionice o prvopričesnicima, krizmanicima te plesne radionice.

Posebnost trećeg dana specijalizacije bila je i radionica o misijama koju je održala s. Antonela Rašić, djelatnica Nacionalnog ureda Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini, koje će sudeći po reakcijama sudionika, mnogi dugo pamtiti.

U svojem zanimljivom predavanju, s. Antonela mladima je predstavila rad i djelovanje Ureda te važnost njegovog postojanja. Kroz zanimljiv film, budući animatori upoznali su život i rad fra Mire Babića te kroz fotografije i prigodan tekst rad i djelovanje sestara Služavki Maloga Isusa na Haitiju. Na kraju radionice, s. Antonela sudionicima specijalizacije podijelila je prigodne darove, kao uspomenu na ovu radionicu, ali i specijalizaciju.

Na kraju radionice još jednom je podsvijestila mladima kako je iskren osmijeh i molitva dokaz da je sreća svima nama na dohvat ruke, samo ju treba prepoznati u malim stvarima, a to definitivno nisu materijalna bogatstva kojima smo često zaokupljeni. Nakon misijske radionice uslijedila je radionica o komunikaciji, te vesela večer.

Animatorima se pridružila i skupina mladih iz Austrije, iz grada Sankt Poelten pod vodstvom Nikole Galića, pastoralnog asistenta koji djeluje u naznačenoj biskupiji. Njih osam će tijekom dva dana druženja s mladima iz BiH saznati više o radu i djelovanju Centra za mlade, značaju škole animatora u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te pri povratku u svoju biskupiju raditi na jačanju mladih u pastoralnom djelovanju.

Također, sudionike specijalizacije posjetio je i fra Josip Tomas, župnik župe Sv. Ilije Proroka iz Novog Šehera, koji je donio osvježenje za buduće animatore. Program kao i prethodnih dana zaključen je večernjom molitvom.

Josip Milanović