Trebinje

Mlada misa don Ivana Vukčevića u BiH


U nedjelju 10. listopada u trebinjskoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije svoju mladu misu na području BiH proslavio je don Ivan Vukčević, svećenik biskupije Željezno (Eisenstadt) u Austriji.

Foto: Miroslav Gracić, Katolički tjednik

Foto: Miroslav Gracić, Katolički tjednik

S don Ivanom su suslavili biskup u miru mons. Ratko Perić koji je uputio prigodnu propovijed i trebinjski katedralni župnik don Ante Luburić, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju.

Na početku  je don Ante predstavio don Ivana koji je s trebinjskim katolicima – kao i s vjernicima okolnih župa, proveo neko vrijeme, te rado odgovorio na poziv župnika Luburića da i ondje proslavi svoju mladu misu.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, biskup Ratko uputio je svoju homiliju osvrćući se posebno na evanđeoski odlomak koji pred oči stavlja susret Isusa i mladića koji „imaše velik imetak“ (Mk 10,17-30), te je to povezao sa životnim i svećeničkim putem don Ivana, ohrabrivši ga da na njemu i ustraje.

Na kraju misnog slavlja župnik je u ime male, ali vjerne, župne zajednice mladomisniku Vukčeviću uputio čestitku i ohrabrenje te darovao umjetničku sliku akademske slikarice Blaženke Salavarde.

Don Ivan je zahvalio nazočnima te ih pozvao na okrjepu u župnu kuću, a potom podijelio zajednički i pojedinačni mladomisnički blagoslov te sličice.

Don Ivan S. Vukčević rođen je u Budvi. Diplomirani je klavirist, magistar muzikologije i znanstveni djelatnik. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a teologiju diplomirao na Papskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Kao kandidat Kotorske biskupije svoju formaciju stekao je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i u Papskom kolegiju Germanicum et Hungaricum de Urbe u Rimu. Nakon studija i formacije radio je kao tajnik i ceremonijar barskog nadbiskupa, a u jesen 2019. otišao je u biskupiju Željezno gdje je bio pastoralni suradnik i praktikant te stjecao dodatno obrazovanje i integracijske tečajeve u Nadbiskupskoj bogosloviji u Beču, u kojoj se formiraju i kandidati biskupije Željezno i St. Pölten. Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM-a, 8. prosinca 2020. primio je red đakonata, a na svetkovinu Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja zaređen je za svećenika u katedrali Sv. Martina u Eisenstadtu. Dekretom je imenovan župnim vikarom u župama: Jois, Winden am See, Kaisersteinbruch i Bruckneudorf (gdje je do sada obavljao svoju đakonsku službu), a također i na župama: Breitnebrunn, Purbach am Neusiedler See, Donnerskirchen i Schützen am Gebirge.
Svoje mlade misu proslavio je i 4. 5. i 6. srpnja na župama u Austriji, kao i 11. srpnja u rodnoj Budvi.

J.P., KT