Plehan

Mlada nedjelja na Plehanu


U nedjelju, 18. travnja u župi Sv. Marka evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini, proslavljena je Mlada nedjelja, a euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan fra Anto Tomas.

Foto: Ivica Blažević

Foto: Ivica Blažević

U koncelebraciji su bili fra Jozo Gogić i fra Ivan Ćurić, a na misi je sudjelovalo 50-ak vjernika iz župe, okolnih mjesta te je bio i dio onih koji su došli iz Hrvatske.

U prigodnoj homiliji fra Anto je upozorio na opasnost kada čovjek želi živjeti uskrsnuće bez Velikoga petka, jer to dovodi do sukoba u obitelji, u društvu i u svijetu. „Mi vjernici prihvaćamo Veliki petak i svako zlo ovoga svijeta i uz pomoć Božju Isusovim uskrsnućem pobjeđujemo svako zlo. Zato neka Velikog petka, neka patnje i križa u našem životu. Zahvalni smo svojoj Crkvi što nam danas pred oči stavlja vjeru u uskrsnuće Isusovo. Zato upravimo svoj život  na putove Božje. Isus se poslije uskrsnuća nije vratio Velikom petku, nego je rekao - 'Oče, oprosti im ne znaju što čine.' I mi to često možemo ponoviti. Stoga ne vraćajmo se Velikom petku, ne osuđujmo druge, ne osvećujmo se, nego idimo prema uskrsnuću. Tako ćemo pobijediti zlo i smrt. Živimo uskrsno i budimo pobjednici zajedno s Gospodinom na ovoj zemlji. To iskustvo vi povratnici  itekako imate u svome životu. Dolaskom ovdje vi ste raskrčili zlo i smrt u svome zavičaju obitelji, domu. Vi ste ovdje zajedno s Gospodinom stvorili prostor uskrsnuća. Budite zbog toga ponosni i zahvalni svome Bogu. Svojim životom vi povratnici - apostoli mira i dobra pokazujete da naš zavičaj može doživjeti uskrsnuće“, neke su od snažnih misli gvardijana Tomasa koji je u nastavku pozvao vjernike da prihvate Isusov mir i uz njegovu pomoć rješavaju sve probleme te žive svoje vrijeme uskrsno gradeći uvijek mir i dobro.

Zahvalio je na kraju prvo svojim povratnicima koji tu žive i koji su, kako je rekao, svjetlo na ovim prostorima opustošene Bosanske Posavine, potom svima koji dolaze redovito kao svoj zavjet na Mladu nedjelju.

I ovoga je puta vjernicima uputio poziv uprave samostana da su sve njihove lijepe ideje, koje žele pripomoći uskrsnuća na tom prostoru, dobro došle.

Slijedilo je potom euharistijsko klanjanje, koje je predvodio gvardijan Tomas, a na kojem se kao i na misi uz ostale molitvene nakane molilo i za prestanak širenja koronavirusa.

Uz poštivanje epidemioloških mjera druženje su nastavili uz okrjepu ispred samostana.

B. Lukačević/T.M.I., KT