Mlada nedjelja proslavljena na Plehanu


Mlada nedjelja, koja je svečano 22. siječnja proslavljena u župi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je oko 150 vjernika iz raznih krajeva BiH i Hrvatske

Foto: Olgica Cerović

Foto: Olgica Cerović

Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas u koncelebraciji župnog vikara fra Mate Vincetića te fra Ivana Ćurića.

„Vas, koji živite na ovim minama zla posutim prostorima Bosanske Posavine, zovem apostolima mira i dobra, jer krčite to zlo da bi mladi poslije vas mogli ovdje doći i živjeti u miru. Budimo zahvalni Bogu za tu mogućnost življenja na svome ognjištu. Mlada nedjelja treba Plehančanima biti zavjet da ovdje dođu slaviti Gospodina i družiti se. Stoga je ovo je dar Božji svima vama koji ste došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je uz ostalo u homiliji fra Ante te posebno zahvalio Plehančanki Ani Budim – Garo, koja je toga dana iz Zagreba gdje živi, na Plehan organizirano došla s još 20-ak vjernika.

Kako se doga dana obilježavala i Nedjelja Božje riječi fra Anto je posvijestio kako kršćanin ne može živjeti bez Riječi Božje u kojoj je sva mudrost i snaga za naš život.

Nakon euharistije svi nazočni su dobili Bibliju za mlade kojoj je predgovor napisao vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, a u kojem poziva vjernike na bolje upoznavanje Biblije i širenje Riječi Božje.

„Pozvani smo biti svjetlo svijeta i sol ove zemlje, pronalaziti braću i sestre i širiti ono što nam Gospodin govori. Neka vam ove biblije budu znak odanosti Riječi Božjoj“, poručio je na kraju fra Anto.

Slavlje je pjevanjem animirala s. Petronila Kovačević.

Iznenađenje vjernicima bile su i prelijepe nove klupe koje su pred Božić postavljenje u crkvi zahvaljujući donaciji Plehančana, a napose Ivici Brkljačiću, koji je bio koordinator oko njihove izrade i postavljanja. Kako su toga dana slavili i Sv. Antuna Pustinjaka u druženju poslije mise uz zajednički ručak svakome je nazočnom koji nosi ime Anto gvardijan čestitao imendan.

U prostorijama samostana nastavili su druženje uz igru prstena i šaha.

B.L. Ž.I., KT