Sarajevo

Mladi u definiranju ključnih problema u društvu


U razdoblju od 16. do 18. travnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održan je završni susret ciklusa vikend-edukacija za srednjoškolce, u sklopu projekta Vision is Decision – Mladi i demokracija, koji je od studenoga 2020. okupio mlade iz Travnika, Novog Travnika, Zenice i Mostara.

Pod vodstvom koordinatora Alena Gudala i vršnjačkih edukatorica Lane Todosijević, Iris Vrdoljak i Martine Lovrić, mladi su se usmjerili na temu definiranja ključnih problema jednog grada, države, ali i svijeta.

Prepoznati problematiku
Kroz radionicu Drvo problema definirali su temeljne uzroke odabranog problema (korijen drveta) te posljedice koje nastaju (grane drveta). Osim toga mladi su radeći u skupinama, naučili prepoznati kako odabrani problem utječe na njih individualno, ali i kao skupinu predstavnika mladih.

Kiša i hladno vrijeme nisu ih spriječili da dio vikend-susreta iskoriste i za posjet ključnim vjerskim i kulturnim objektima Sarajeva. Cilj ovog posjeta bio je posebno potaknuti mlade na poštivanje vjerskih tradicija u Bosni i Hercegovini te zalaganje da se svakom čovjeku osigura prostor u kojemu će moći upražnjavati svoje pravo na slobodu savjesti i vjere, kako je to zajamčeno međunarodnim konvencijama i deklaracijama. Za mnoge sudionike ovo je ujedno bila jedinstvena prilika da posjete sarajevsku sinagogu te nauče nešto novo o židovskoj zajednici, ali i o drugim vjerskim zajednicama u bh. prijestolnici, kroz posjet Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice te katedrali Presvetog Srca Isusova.

Meet up
Subotnju večer okrunio je Meet up s poznatom bh. voditeljicom Anom Bavrkom koja je mladima govorila o potencijalima društvenih mreža te svijetu influencinga za promicanje pozitivnih vrijednosti, ali i opasnostima kao što je govor mržnje, što može razarajuće utjecati na mladu osobu koja još uvijek nema sasvim izgrađen identitet.

Osim toga sudionici programa imali su priliku družiti se s edukatoricama koje su pripremile odličan animatorski program koji je probudio natjecateljski duh među mladima.

Nedjeljno jutro započelo je slavljem svete mise koju je predvodio ravnatelj Centra dr. vlč. Šimo Maršić. On je u svojoj propovijedi pozvao mlade da ne dopuste da strah utječe na njihove odluke, nego se trude prepoznati silnu Božju ljubav u svom životu, koja se nerijetko očituje i kroz blizinu obitelji i prijatelja.

Sadnja stabla
Posebnost ovog vikend-susreta bilo je kreiranje Proglasa ovogodišnje generacije mladih polaznika edukacije, u komu su posebno naglasili ulogu političkih dužnosnika u zaštiti svjetskog mira i ekonomskog razvoja, koji mogu omogućiti smanjenje siromaštva diljem svijeta.

Prošlogodišnja tradicija NCM-a, koja je započela sadnjom prvog drveta u Aleji demokracije, nastavljena je i ove godine, čime su mladi na simboličan način zaokružili svoje sudjelovanje na programu te zajedničkim snagama posadili stablo uz čitanje Proglasa, koje će ih trajno podsjećati na prve korake u zalaganju za zdravije i pravednije društvo te sigurnije ozračje za rast i razvoj mlade osobe.

Podjelom certifikata i simboličnih darova službeno je završena ovogodišnja edukacija za srednjoškolce.

Zahvaljujemo mladima koji su tijekom proteklog razdoblja, osobito s obzirom na promjene izazvane pandemijom COVID-19, ipak odlučili aktivno sudjelovati na programu te se nadamo da im je program omogućio bolje razumijevanje procesa donošenja odluka u Bosni i Hercegovini. Neka ovaj susret bude motiv mladima diljem zemlje da se što aktivnije uključe u kreiranje bolje lokalne zajednice, države, ali i svijeta koji će biti pogodno mjesto za život svih članova društva, osobito mladih.

Alen Gudalo/ J.P., KT