Kiseljak

Mnoštvo vjernika na proslavi nebeskog zaštitnika


Mnoštvo vjernika okupilo se i ove godine u kiseljačkoj župnoj crkvi kao i u crkvenom dvorištu na proslavi blagdana nebeskog zaštitnika ove župe i Općine Kiseljak Sv. Ilije Proroka.

Foto: Artinfo

Foto: Artinfo

 

Okupljene vjernike najprije je pozdravio fra Zoran Vuković, kiseljački župnik, a potom je misno slavlje uz sudjelovanje brojnih svećenika, uglavnom iz okolnih župa, prevodio fra Zoran Tadić, župnik župe Bugojno, piše portal Artinfo.

U svojoj propovijedi fra Zoran je podsjetio na neke od najvažnijih karakternih osobina Sv. Ilije koji se hrabro i odvažno borio za pravi Božji put i istinskoga Boga. Pri tom bi znao snažno zagrmjeti na nepravdu zbog čega je prozvan i Ilijom Gromovnikom.

„Ilija bi iznenada i snažno zagmio kada bi netko doveo u pitanje riječ Božju ali i kada bi bila ugrožena ljudska prava zbog čega ga štuju ljudi svije vjera i nacija pa i kod nas u BiH. Primjerice, i vjernici muslimani znaju kazati kako na Sv. Iliju ne treba ništa teško raditi“, kazao je fra Zoran. Uz crtice iz života Ilije Proroka, bugojanski je župnik podsjetio kako je ovaj svetac zaštitnik ne samo mnogih župa u BiH već i cijele BiH.

Za vjernike župe Kiseljak koji su Sv. Iliji u čast podigli župnu crkvu, zdanje koje krasi središte Kiseljaka nad kojim ima donimantan položaj, ovogodišnja proslava bila je posebna. Naime, uoči patrona župe u crkvu je dopremljen je kip Gospe iz svetišta u Fatimi. U znak posvete cijele Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, kip će „obići“ sve župe spomenute biskupije. Na put je krenuo 1. svibnja kojeg Katolička Crkva obilježava kao mjesec BDM-a, a nakon Kiseljaka nastavlja put Busovače.

Proslava patrona župe Kiseljak nakon mise nastavila se uz zvuke tamburice i KUD-a Bećarac iz Lepenice te u obiteljima vjernika. Cijeli događaj središnjeg misnog slavlja mogao se pratiti i preko radio valova Radio Kiseljaka, Hrvatskog radija Herceg-Bosne te Radio Marije.

KT