Livno

Molitveni i radni sastanak vojnih kapelana


U vojarni u Livnu, gdje je sjedište vojne kapelanije koju predvodi fra Mate Logara, 4. lipnja održan je redoviti, 32. po redu proljetni radni susret vojnih kapelana.

Na sastanku, kojim je predsjedao vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, sudjelovali su svi svećenici koji djeluju u Vojnom ordinarijatu, osim fra Marka Oršolića, jer je istoga dana morao službeno biti nazočan na ceremoniji ispraćaja nove grupe vojnika u mirovnu misiju u Afganistan, javlja KTA.

Sastanak je započeo posjetom biskupa Vukšića zapovjedniku vojarne bojniku Marinku Romiću, što biskup kao prvo čini kad dolazi u bilo koju vojarnu. Nastavljen je molitvenim susretom s vojnicima u kapelici Sv. Nikole Tavelića, odnosno koncelebriranom svetom misom. Tumačeći Isusovu prispodobu o vinogradu i vinogradarima, biskup Vukšić pozvao je u homiliji i „trsove“ i „vinogradare“, to jest vjernike i svećenike, da budu ponosni što su svi dio jednoga te istoga vinograda Gospodnjega i da nikada ne zaborave da je Bog jedini gospodar i pravi vinogradar.

Pozvao je svećenike da uvijek budu samo ponizni sluge u tom Božjem vinogradu i nikada ni ne pomisle kako bi oni bili gospodari onoga što je Božje. Podsjetio ih je da se svećenički red prima i ta služba vrši, kao posredovanje Božje milosti, samo radi posvećenja drugih.

U radnom dijelu susreta analizirana je provedba zaključaka s prethodnoga sastanka održanog prošle jeseni u vojarni Bukova Greda kod Orašja. Saslušana su i izvješća o sudjelovanju na Međunarodnom vojnim hodočašću u Lourdes u svibnju ove godine, međunarodnom susretu vojnih vjerskih službenika na početku veljače u Finskoj, djelovanju ureda Vojnog ordinarijata i stanju u svakoj pojedinoj vojnoj kapelaniji. Na kraju su razmijenjena mišljenja i načinjeni početni planovi za dva važna događaja sljedeće jeseni: hodočašće u Mariju Bistricu i molitveni pohod na Bobovac.

Nakon završenoga sastanka, biskup Vukšić, zapovjednik vojarne i svi svećenici zadržali su se dosta dugo s vojnicima i zahvalili im na trudu oko postavljanja nove montažne kapelice u vojarni. Nju je kao dar župe Kupres, gdje je služila do izgradnje nove crkve, prihvatio Vojni ordinarijat te su je, s dopuštenjem Ministarstva obrane, vojnici razmontirali i prevezli u vojarnu, a sada teku radovi na njezinu postavljanju i uređenju.

KT