Urednica vjerskog programa Federalne televizije Marina Knežević

Multietičnosti je prema riječima pape Franje dar Božji


Prije pet godina, 6. lipnja 2015. bh. prijestolnicu pohodio je papa Franjo. Brojni su izravni sudionici susreta s njim. Za "Katolički tjednik" o odjecima ovog povijesnog događaja govorila je urednica vjerskog programa Federalne televizije Marina Knežević.

Urednica vjerskog programa Federalne televizije Marina Knežević

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je imala tu čast da je nasljednik Sv. Petra pohodi čak tri puta u manje od 20 godina. U povijesti naše domovine to je poseban privilegij koji će sigurno ostati upamćen kao nezaboravan trenutak za današnje, ali i buduće generacije.

Kao urednica vjerskog programa i djelatnica Federalne televizije, medijske kuće koja je izravno prenosila doček pape Franje 6. lipnja 2015., mogu s ponosom reći da se moje kolege s radošću i danas sjećaju njegovog apostolskog pohoda Sarajevu. Federalna televizija, kao i  sve medijske kuće, taj dan, a i mnogo vremena poslije, svoj  govor, gledanost i čitanost nisu gradili na konfliktima i dizanju tenzija na društvenoj i političkoj sceni. Naprotiv, govorilo se o prijateljstvu, suživotu, pošitivanju različitih vjerskih i nacionalnih sloboda i multietičnosti koja je i prema riječima pape Franje dar Božji. U tom vremenu „frcale“ su riječi  i govori o gradnji društva po mjeri čovjeka, o važnosti i poštivanju svih religija te kako je netolerancija i podjeljenost zauvijek iza nas. Osim katolika, mnoštvo je naroda papu Franju dočekalo na ulicama, stadionu Koševo i drugim mjestima grada, a posebno ispred sarajevske katedrale Srca Isusova. Svi su ga pozdravljali i doživljavali svojim. Sarajevo je tih dana bilo neobično lijepo i kao grad čist gotovo u svakom kutku. Gdje god bi ljudski pogled sezao mogla se vidjeti slika pape Franje i njegove ohrabrujuće riječi „Mir vama.“ Te riječi su u svima budile nadu da će biti bolje, prošlost je iza nas. Tako je po mojem mišljenju sve izgledalo.

Ipak, u spomen na taj 6. lipanj prije pet godina ne mogu, a ne spomenuti 16. svibanj ove godine, dan kada su mnogi u našoj zemlji, a posebno u Sarajevu, zaboravili te čuvene riječi  pape Franje „Mir vama“, a koje je toliko puta spomenuo toga dana kako bi svima ovoga podneblja prenio poruku mira, suživota, dijaloga i razumijevanja. Za narod u našoj zemlji, a posebno katolike – Hrvate, te Papine riječi „Mir vama“ danas su jednako potrebne za čuti, kako prije pet tako i prije manje i više od 20 godina jer naizgled se čini da se svih ovih godina poslije rata malo toga promijenilo u Sarajevu i našoj domovini.

J.P., KT