Na Plehanu pokopan fra Filip Zubak


Na mjesnom groblju u njegovoj rodnoj župi Sv. Marka evanđeliste na Plehanu pokopan je, 30. srpnja fra Filip Zubak, član franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Misu zadušnicu u novoj župnoj crkvi predvodio je fra Marko Semren, banjolučki pomoćni biskup, a sprovodne obrede provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Uz gvardijana fra Antu Tomasa, preč. Darka Tomaševića, izaslanika vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića suslavilo je još 100-tinjak svećenika. U prepunoj crkvi među mnogobrojnim vjernicima prisutne su bile i brojne redovnice.

Ocrtavajući život i djelo pok. fra Filipa provincijal Marinčić u svojoj je homiliji istaknuo njegove vrline, koje smo pozvani nasljedovati: dosljednost, ustrajnost, dobrohotnost, odgovornost i ljubav s kojom je obavljao svoju svećeničku i profesorsku službu, napose njegovu osjetljivost za malene, siromašne kojima je pomagao.

„I sam odrastao u neimaštini, imao je osjećaj za ljudsku patnju i solidarnost. Uvijek je imao vremena za svakoga, od svojih učenika, do prosjaka koji mu je došao do vrata. Znao je dopustiti da ga dotakne nevolja, patnja drugoga te tako konkretno navijesti Božju ljubav prema čovjeku. Posvuda je radio nesebično, skrovito i nenametljivo, te na franjevački način vršio svoju svećeničku i profesorsku službu darivajući sebe Bogu i ljudima, slijedeći u tome Krista i sv. Franju. Kao pravi profesor i odgojitelj, duhovni otac stalno je pratio napredovanje svojih učenika i podržavao ih u tome, i tijekom školovanje i poslije, radovao se njihovim uspjesima, savjetovao, ohrabrivao, svojim primjerom svjedočio kako da žive...“, rekao je među ostalim provincijal.

Kratki životopis pokojnika iznio je gvardijan fra Anto: "Fra Filip je rođen 23.prosinca 1937. u Bunaru, župa Plehan, od oca Ivana i majke Luce rođ. Sliško. Gimnazije je završio u Derventi, a po završetku Franjevačke klasične gimnazije u Visokom 1952. započinje novicijat u Kraljevoj Sutjesci, gdje je 1958. primio  prve zavjete. Svečane zavjete primio je u Sarajevu 1963. Za svećenika ga je 1965. zaredio nadbiskup mons. dr. Marko Alaupović. Nakon ređenja studirao je matematiku i fiziku u Beogradu i Sarajevu, te po završetku predavao u Franjevačkoj klasičnog gimnaziji u Visokom. U nekoliko je navrata bio i drugi i treći prefekt sjemeništarcima, a u vrijeme raspusta i blagdana pomagao je franjevcima po župama širom Bosne Srebrene. Od 2002. godine, nakon odlaska u mirovinu iz gimnazije, službovao je kao župni vikar i ispovjednik na Plehanu, gdje je preminuo. Bio je krhka zdravlja, ali uvijek pravi borac. Još u početcima njegove profesorske karijere, sedamdesetih godina pobijedio je jedan tumor, a u zadnjih 15 godina proživio nekoliko moždanih udare u više navrata. Po dolasku na Plehan liječnici se u bolnici Dr. Josip Benčević, u Slavonskom Brodu, budno su pratili njegov oporavak i proglašavali ga Božjim čudom, u smislu napretka oporavka. Krajem travnja ove godine, u Slavonskom Brodu dijagnosticiran mu je i karcinom. Fra Filip je opremljen svetim sakramentima preminuo u petak, 27. srpnja u 81. godini života, 50 godini redovništva te 53. godini svećeništva."

U ime učenika i profesora franjevačke klasične gimnazije u Visokom prigodnim riječima od fra Filipa se oprostio fra Ivan Nujić profesor i tajnik Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

"Fra Filip se iskreno radovao uspjehu svojih učenika, kao i svih drugih koji su ga molili za pomoć, a posebno mu je bilo drago podučavati siromašne studente i radnike kojima bi polaganje ispita iz matematike donijelo bolje radno mjesto, a time i povišicu plaće odnosno bolji životni standard za cijelu obitelj. Za vrijeme posljednjega rata u BiH, dok su naša Gimnazija i Sjemenište bili u izbjeglištvu u Baškoj Vodi, fra Filip je zajedno s fra Pavom Vujicom ostao u Visokom čuvati samostan. Za to im naša zajednica duguje osobitu zahvalnost. U tim teškim godinama fra Filip je ne samo sačuvao samostanski inventar nego je šakom i kapom dijelio hranu i drugu humanitarnu pomoć, i to ne samo katolicima nego i svim drugim građanima Visokog i okolice. Tih je godina fra Filip postao zaštitnim znakom našega samostana – živi znak i garant opstanka i ostanka male katoličke zajednice u Visokom i Zimči, dajući svjedočanstvo suživota u različitosti, gradeći mostove prijateljstva sa svima", rekao je fra Ivan

Sažalnicu kard. Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa pročitao je preč. Darko Tomašević.             

B. Lukačević / KT