Bosanska Posavina

Na Plehanu započele duhovne vježbe za svećenike


U nedjelju, 21. veljače u franjevačkom samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini započele su duhovne vježbe za svećenike pod geslom „Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom!“ (Iv, 12, 26), a vodi ih o. Ivan Ike Mandurić, superior isusovačke zajednice u Osijeku.

Nakon molitve Večernje i zaziva Duha Svetoga o. Mandurić je u prigodnom nagovoru svećenicima posvjestio što su u biti duhovne vježbe i zašto su one potrebne svećenicima. Uz ostalo je rekao kako su one prastari sustav koji čovjeku pomaže da Boga dozove u prostore vlastitog života i u isto vrijeme da se penje prema Bogu i uđe u Božje prostore. Rekao je kako duhovno vježbanje sadrži i elemente tjelesnog vježbanja, treninga te zahtjeva snažnu motivaciju, zalaganje, napor i disciplinu.

Govoreći o razlici između tjelesnog i duhovnog vježbanja naglasio je kako tjelesni trening rezultat gotovo uvijek razmjeran pametno uloženom trudu dok u duhovnom vježbanju rezultat ovisi o Bogu. „Stoga je glavni cilj svih meditacija, kontemplacija, ispitivanja savjesti, usmene i mislene molitve da nas što više otvore Bogu i dopuste da u nama djeluje njegova milost“, pojasnio je voditelj.

Nadalje je rekao kako tematski gledano, duhovne vježbe predstavljaju sažeti pregled kršćanske vjere i sustav za utvrđivanje kršćanskog svjetonazora, da se duhovne vježbe u strogom smislu riječi obavljaju u šutnji u samoći, u prostoru koji je odvojen od svakodnevnice i redovitih dužnosti te da je glavni zadatak u svakodnevnici pronaći vremena i mira za meditaciju.

Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa na duhovnim vježbama sudjeluje još 20-ak svećenika među kojima su derventski dekan fra Ivan Marić i doborski dekan preč. Jakov Filipović.

Program duhovnih vježbi trajat će do četvrtka 25. veljače.

B. Lukačević/T.M.I., KT