Župa Žabljak

Nadbiskup Vukšić podijelio sakrament krizme u župi Sv. Ane


U subotu, 20. svibnja u župi Sv. Ane Žabljak, nadbiskup vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, tijekom euharistije koju je predvodio, podijelio je sakramente svete krizme.

Foto: Antonio Šutalo

Foto: Antonio Šutalo

Uz župnika domaćina, don Bartola Lukića, koncelebrirali su: don Ilija Marinović, župnik u Jelahu, don Anto Perić, župnik u Srednjoj Slatini, don Ivo Karača, župnik u Bežjlu, don Jure Babić, dekan usorski i župnik u Doboju i umirovljeni svećenik iz Dubice vlč. Pavao Brajinović.

Prije početka misnog slavlja, nadbiskup je Vukšić ispitao krizmanike, a tijekom ove (male) provjere vjeronauka njih 17 pokazali su kako su uistinu spremni za svetu potvrdu. Na početku svoje propovijedi nadbiskup Tomo tumačio je krizmanicima što znači sakrament svete pričesti.

 “Primanjem sakramenta svete potvrde ili sakramenta svete krizme završava se proces uvođenja kršćanina u zajednicu Isusovih vjernika. Ovaj sakrament nazivamo krizma po svetom ulju koje se naziva ulje krizme ili ulje pomazanja. Ili, još ljepše u hrvatskom jeziku, sakrament potvrde kojim se na sakramentalni i milosni način potvrđuje krsna milost koja se primila, a ovim sakramentom, u dobi kada se već došlo do uporabe razuma, sva ta sakramentalna milost i sva naša ljudska i kršćanska volja za suradnjom s Kristom Gospodinom i njegovom milošću, ovim sakramentom biva osnažena i potvrđena primanjem darova Duha Svetoga”, posvjestio je nadbiskup te progovorio o značaju darova Duha Svetoga.

“Njih je sedam kao sedam grana na jednome stablu. Tih sedam grana izrasta iz Duha Svetoga, koji je kao takav dar Presvetoga Trojstva. Grana se taj Božji dar u obliku mudrosti, razuma, znanja, straha Božjega… i svega onoga što proizlazi iz toga temelja koje se zove Presveto Trojstvo, a Duh Sveti Životvorac čini da ti darovi, da ta snaga Duha Svetoga zaživi i traje”. kazao je propovjednik te, obračajući se na osobit način krizmanicima, naglasio ulogu Duha Svetoga u životu svakoga vjernika i u životi cijele zajednice Isusovih vjernika koju nazivamo Crkva.

“… Sve što je u našemu životu sveto, plemenito i dobro, svaka dobrota, svaka plemenitost, svaka kršćanska ljubav, svaki čin koji jeste zaista kršćanski u našim životima nije ništa drugo doli odbljesak Duha Svetoga”, posvijestio je i tumačio krizmanicima kako će danas novom snagom svjedočiti sve ovo što je danas ukratko rečeno.

 “Vi ćete primiti danas darove Duha Svetoga, vi ćete obećati da ćete s njima surađivati, vi ćete, dakle, odmah nakon ovoga, postati suradnici Duha Svetoga i ostvaritelji  zapravo njihovih darova u vlastiti život. Stoga primljeni sakrament svete potvrde neophodno traži da bude potvrđen već danas i već sutra u vašim životima. Sakrament potvrde ne potvrđuje samo ono prošlo što se dogodilo u vašim životima, ne potvrđuje samo i ne osnažuje samo sakrament križa kojega ste već odavno primili. Ne osnažuje i ne potvrđuje u vašim životima samo sve one milosti koje ste primili primajući Tijelo Kristovo, nego još više od toga potvrđuje vas i osnažuje vas za vaše buduće korake, za vaš budući život, za vaše buduće dane, za vaše buduće donošenje odluka i biranje pravih putova i izbjegavanje stranputica koje vam se, ne daj Bože, mogu dogoditi”, tumačio je propovjednik te krizmanike potaknuo da već sutra potvrđuju svaki put iznova da su stvarno primili darove Duha Svetoga.

Na kraju misnog slavlja,  župnik, don Bartol čestitao je krizmanicima i njihovim roditeljim, a zahvalio svima koji su sudjelovali u euharistiji.

J.Vr..KT