Sarajevo

Nadbiskup Vukšić primio o. Rafala Wilkowskog


Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić primio je, 25. svibnja, generalnog tajnika karmelskoga reda za sestre karmelićanke o. Rafala Wilkowskog, OCD, koji se nalazi u pohodu samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela na Stupu u Sarajevu.

Zajedno s njim u Rezidenciju nadbiskupa vrhbosanskog u Sarajevu došao je i poglavar karmelskoga samostana na Buškom Jezeru i duhovnik stupskih sestara o. Jakov Kuharić.

Otac Rafal, između ostaloga, zahvalio je nadbiskupu Vukšiću za brigu i lijepu suradnju koju ima sa sestrama karmelićankama, a mons. Vukšić je obećao svoju daljnju podršku kontemplativnim zajednicama koje smatra vrlo važnim za duhovni život cijele Vrhbosanske nadbiskupije.

Razgovoru je prisustvovao i vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić.

Inače, počeci kontemplativne zajednice na Stupu sežu u 1988. kada je tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović pozvao sestre iz samostana u Brezovici na osnivanje samostana u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Krajem listopada 1990. blagoslovljen je kamen temeljac novoga karmela i užurbano se radilo na izgradnji samostana. Izgradnju je podržao i novoizabrani vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić. Međutim, zbog ratnih događanja dolazak sestara na Stup odgođen je sve do 2000. kada je napravljen postojeći samostan zajedno sa crkvom te su te godine došle i prve sestre.

Ž.I., D.M., KT