Plehan

Najava: Proslava blagdana Sv. Marka


Proslava blagdana Sv. Marka evanđelista, patron istoimene župe na Plehanu u Bosanskoj Posavini, „Dani Plehana“ trajat će ove godine od 25. do 28. travnja.

Foto: DFS

Foto: DFS

Na sam blagdan Sv. Marka u srijedu, 25. travnja sveta Misa je u 11 sati, a potom je blagoslov polja za sela Bunar i Kovačevce. Molitvu Večernje u 18 sati predvodi dr. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastroalnog instituta iz Zagreba i voditelj Đakonske pastoralne godine. Uz franjevce s Plehana i vjerni puk, u molitvi sudjeluju 34 đakona, pripravnika za prezbiterat: iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Murskosoboške biskupije, Vojnog ordinarijata u RH, Hrvatske franjevačke provicnije Sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Provincije franjevaca trećeredaca glagoljaša Sv. Jeronima, Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Hrvastke salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca i đakon Benediktinskog samostana Sv. Kuzme i Damjana.

U četvrtak, 26. travnja u 17.30 je krunica i sveta misa. U 18.30 je predstavljanje dviju knjiga u izdanju Europske akademije Banjolučke biskupije: autora dr. Franje KomariceWinfrida Gbureka Ljubav, Sila domišljatost, skidaanje maski te knjiga Prešućeni zločin – zbornik radova u povodu 20. obljetnice prgona Hrvata. O knjigama će govoriti Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije Banjoličke biskupije, i Erdoan Katana, dopisnik radija Slobodna Europa iz Banja Luke.

U petak 27. travnja u 17.30 je krunica i potom sveta misa. U 18.30 je multimedijalna prezentacija: Vjersko-kulturno središte Plehan, Idejni projekt zgrade Samostana.

U subotu 28. travnja je vanjska proslava Sv. Marka. Svečanu hodočasničku misu s početkom u 11 sati u novoj plehanskoj crkvi predvodi sin Bosanske Posavine fra Augustin Čordaš, župni vikar župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Misi prethodi u 10.30 molitva krunice.

B. L.