Sarajevo

NCM obilježio Međunarodni dan volontera


Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u srži svojeg djelovanja nastoji potaknuti mlade da razvijaju solidarnost i brigu za one na rubu društva.

Popularizirajući volonterski rad, Centar im kroz brojne aktivnosti pruža mogućnost da djelić svojega vremena i vrijedne ruke nesebično daruju za drugoga. Stoga je Međunarodni dan volontera (5. prosinca) i ove godine obilježen na poseban način.

U prijepodnevnim satima skupina volontera i djelatnika NCM-a Ivan Pavao II. posjetila je Konjičko-rekreativni centar Pegasos zajedno s osmero djece iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj Mjedenica. U polusatnom jahanju u pratnji volontera svako dijete je imalo prigodu naučiti osnove jahanja i komunikacije s konjima te se uvjeriti u dostojanstveno držanje i plemenitost ovih životinja, doživljavajući trenutke koje će zasigurno dugo pamtiti. Po završetku jahanja za svu djecu pripremljen je prigodan ručak, kao i simbolični darovi.

U večernjim satima u prostorijama NCM-a Ivan Pavao II. upriličena je zahvalna večera za 40-ak volontera koji su kroz proteklo razdoblje bezuvjetno stavili svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje kroz različite volonterske aktivnosti. Volonterima se obratio ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić koji im je zahvalio na njihovu dragovoljnom radu i doprinosu realizaciji aktivnosti Centra za mlade, a potom i predsjednik Udruge katoličkih studenata Emaus Davor Puljić. Po završetku večere svi volonteri su dobili simboličan dar uz citat: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.“

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera podsjetnik je da i danas postoje oni koji nastoje otkriti ljepotu življenja, ne čuvajući sebično svoje vrijeme, nego dijeleći ga s drugima i za druge, svjesni da ljubav, što se više daruje, to većom postaje. Stoga je ovaj 5. prosinca bio mali znak zahvale za veliki značaj mladih volontera u radu i djelovanju Centra za mlade Ivan Pavao II.

Marija Puljić