Sarajevo

NCM u "Importanne Centru" obilježio Međunarodni dan volontera


Svakog 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Tako je i ove godine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II". (NCM) promoviranjem ovoga dana u "Importane Centru" u Sarajevu podsjetio javnost na važnost volontiranja.

Program, koji je u prijepodnevnim satima otvorio Josip Milanović, okupio je djelatnike, volontere, animatore i prijatelje NCM-a koji su kroz različite aktivnosti, glazbu, sport i ples posjetiteljima tržnoga centra govorili o važnosti volontiranja.

Nazočni su do popodnevnih sati mogli razgledati različite štandove; sudjelovati u kampanji pokreta #Vrijednipažnje; art terapiji i likovnoj radionici EdusKreativusa te poslušati mini koncert mladih članova benda Chello od the stage. Također, volonteri su proveli vrijeme u prodavaonicama i pomagali trgovcima tog dana.

Posjetitelji su mogli obići i štand NCM-a na kojemu je bio promotivni materijal različitih aktivnosti i projekata koje obavlja ova institucija te su zainteresirani upoznati s radom NCM-a.

Promoviran je i projekt Iuvenes Fructus, upriličena je i "kava s volonterom" gdje su zainteresirani mogli popričati s osobama koje volontiraju. Posjetitelji Importanne Centra imali su prigodu ostaviti im poruku, na platnu ili kartici koje su kasnije zakačene za konop.

Kako bi ideja volonterizma bila vidljiva volonteri su, podijeljeni u skupine u zelenim volonterskim majicama, šetali i na taj način ljude upoznati s programom i važnosti ovoga dana. Također, animatori su pripremili zanimljiv edukativno-zabavni program na kojem su mogla sudjelovati i djeca, ali i oni malo stariji. Osim animatorskih igara, svim zainteresiranim ponuđen je i sportski program, a prolaznici i kupci u tržnom centru su mogli igrati i šaha, Čovječe ne ljuti se kao i ostale društvene igre.

Sve vrijeme obilježavanja Međunarodnoga dana volontera u Importanne Centru na platnu se odvijala prezentacija s fotografijama s volonterskih akcija mladih u protekloj godini dana, kao i film o NCM-u, koji je rađen povodom proslave desetljeća postojanja ove institucije te film o statističkim podacima kao i akciji 72 sata bez kompromisa.

Na kraju je upriličeno druženje uz okrjepu za sve volontere koji su sudjelovali u programu.

Inače, Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj proslave ovog nadnevka je sve aktivnosti volontera i njihov dragovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

KT