Sarajevo

Obilježen Stadlerov dan u ožujku


U nedjelju 8. ožujka u sarajevskoj katedrali na dan molitve i spomena na slugu Božjeg Josipa Stadlera euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Mato Majić u koncelebraciji vlč. Olivera Jurišića, vicerektora VBS-a u Sarajevu.

Na molitvu krunice uz razmišljanja o Stadlerovom tumačenju Božjih zapovijedi, kao i na euharistijsko slavlje okupile su se sestre Služavke Maloga Isusa, djeca Stadlerova dječjeg Egipta iz Sarajeva, vjerni puk Božji, te hodočasnici iz župe Ime Marijino - Gromiljak u pratnji s. M. Jelene Jovanović.

Misna čitanja, molitvu vjernika, animirale su: s. M. Judita, s. M. Jelena i novakinja s. Rita, a sviranje i pjevanje novakinja s. Mihaela i kandidatica Nikolina, pod vodstvom maestra, profesora vlč. Marka Stanušića, zajedno sa zborom svih sestara Služavki Malog Isusa, kao i sveg puka Božjeg.

Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Mato Majić u koncelebraciji vlč. Olivera Jurišića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Nakana Svete mise je za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

U homiliji se župnik vlč. Majić osvrnuo se na evanđelje koje govori o Isusovom preobraženju. Posebno je istaknuo da se pod svakom svetom misom na oltaru događa preobrazba, kruh u Njegovo tijelo kojim se hrani za vječnost, a vino u Njegovu krv. Isus je za ljude umro na križu. Križ čovjeka prati na putu života, križ je taj koji otvara vrata nebeska, time se kupuje vječni život. Uzalud je bježat od križa jer samo križ vodi do preobrazbe. Pomoću primjera atletičara, koji svakodnevno vježba da postigne uspjeh, propovjednik je potaknuo vjernike da i oni budu Božji atletičari te da se i oni neprestano trude, vježbaju kako bi postigli vječni život.

U drugom dijelu homilije vlč. Majić napravio je poveznicu između Abrahama i sluge Božjega Josipa Stadlera. Bog šalje Abrahamu iz doma očinskoga u drugu zemlju te mu daje obećanje. Abraham je povjeravao Bogu. Na isti način kao i Abrahama, Bog poziva slugu Božjega Josipa Stadlera da ostavi svoju zemlju te pođe u zemlju koju mu je pripremio. I tako ostavi svoju zemlju i dođe u Bosnu, te je revno vršio volju Božju, štap je od njega Bog tražio.

Na kraju Svete mise okupili su se na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera te izmolili molitvu za proglašenje blaženim, piše kta.

KT