Sarajevo

Obilježen Stadlerov dan


U sarajevskoj prvostolnici obilježen je 8. siječnja spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa slugu Božjega dr. Josipa Stadlera.

Foto: KTA

Foto: KTA

Na molitvu krunice u duhu Božićnog Otajstva, kao i na euharistijsko slavlje u večernjim satima okupile su se sestre Služavke Maloga Isusa iz zajednica koje djeluju u Sarajevu, djeca iz Stadlerovog dječjeg doma Egipat, zajednica Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu sa svojim odgojiteljima, te druge redovničke zajednice i vjerni Božji narod, javlja KTA.

Misno slavlje predslavio je preč. Josip Knežević, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, uz suslavlje vicerektora vlč. Ilije Markovića i vlč. Mate Majića, katedralnog župnika.

U uvodnom dijelu župnik Majić istaknuo je nakanu mise za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera i na nakanu sestara Služavki Malog Isusa, te zahvalio preč. Kneževiću, što se rado odazvao predslaviti bogoslužje.

Preč. Knežević je u prigodnoj propovijedi u kratkim crtama istaknuo dvije važne riječi Stadlerova upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, a to su: činiti i naučavati, riječi koje su potpuno utemeljene na djelovanju samog Isusa Krista. Stadler je, naglasio je, činio i naučavao, te poput Isusa imao sažaljenja, suosjećanja sa napaćenim narodom i bio im pravi Pastir.

„Molimo zagovor sluge Božjeg Josipa Stadlera, da uvijek imamo dobre, odgovorne, sposobne pastire, svećenike i biskupe u Crkvi i našem narodu“, poručio je na kraju propovjedi preč. Knežević.

Nakon popričesne molitve svi okupljeni u sarajevskoj katedrali su se pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera za svoje potrebe i nakane, kao i na nakanu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera.

Čitanja pod misom animirale su sestre SMI, a svojom pjesmom i sviranjem slavlje su uzveličali bogoslovi VBS-a.

KT