Usora

Obilježena 26. obljetnica 3. Gardijske brigade HVO "Jastrebovi"


Usora je u subotu 18. siječnja bila domaćinom obilježavanja 26. obljetnica utemeljenja 3. GMTBR HVO-a "Jastrebovi", a u organizaciji Udruge veterana ove brigade. Domaćin značajne obljetnice bili su pripadnici 3. satnije, 3. bojne "Jastrebova".

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i umrle Jastrebove na Središnjem spomen obilježju u Usori.

Nakon toga je uslijedila sveta misa za sve poginule pripadnike Jastrebova i HVO-a u župnoj crkvi svete Ane u Žabljaku, koju je predvodio vlč. Bartol Lukić.

Protokolrni dio nastavljen je u Hrvatskom domu. O Usorskim Jastrebovima govorio je njihov zapovjednik Ivo Suvala, kako je nastajala postrojba, njihovoj hrabrosti i ratnom putu od Usore, Kupresa do Banja Luke. Suvala je istaknuo da Jastrebove u ratu nije zaustavio neprijatelj nego politika, javlja portal vitez.info.

Ratni zapovjednik 3. GMTBR HVO-a general Ilija Nakić u svom obraćanju je podsjetio kako je sami ustroj i početak života Jastrebova te zahvalio svim pripadnicima Jastrebova Usore, Središnje Bosne na neizmjerom doprinosu u Domovinskom ratu.

Na kraju programa uslijedilo je obraćanje oca poginulog pripadnika Jastrebova koji je zahvalio svima koji nisu zaboravili svoje poginule suborce.

Način na koji Udruga Jastrebova obilježava obljetnicu pokazao se dosta dobar i pohvalan, kao i to da se obljetnica svake godine održi u drugom gradu gdje je postojala brigada, što se osvjedočilo velikim brojem veterana i na ovoj obljetnici.

KT