Obilježena 28. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi


Na Stipića livadi iznad Doljana, u srijedu je obilježena 28. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Brojna izaslanstva, vojna i civilna, položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, a program obilježavanja se nastavio misom zadušnicom.


Ivan Rogić je u ime organizatora godišnjice podsjetio kako za zločin počinjen od strane pripadnika Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika do dan danas još nitko nije odgovarao. Naveo je i kako u općini Jablanica danas živi 500-ak Hrvata, i to uglavnom u župi Doljani, dok ih je 1991. na tom području bilo 2 220, donosi portal Prozor-Rama.

Bivši logoraš Marinko Ljoljo kazao je kako je nevjerojatno to što još nitko nije odgovarao za zločin počinjen na Stipića livadi, iako je taj slučaj, kako ističe, odavno bio jasan i argumentiran. Smatra kako tu postoji više razloga, a jedan od njih je nebriga suda, tužiteljstva i politike.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

J.Vr.,KT