Gumjera

Obilježena 75. godišnjica mučeničke smrti vlč. Ante Dujlovića


U srijedu, 11. srpnja na temeljima župne crkve Uzvišenja Sv. Križa u župi Gumjera, slavljena je koncelebrirana sv. misa u povodu 75. godišnjice mučeničke smrti mladoga župnika ove župe, vlč. Ante Dujlovića.

Misu je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, u koncelebraciji s mons. Vladom Lukendom, župnikom prnjavorskim i upraviteljem Gumjere; mons. Ivicom Božinovićem, ekonom Banjolučke biskupije, ravnateljem KŠC-a Blaženi Ivan Merz i župnikom u Presnačama te mons. Stefanom Dombajem, članom Istraživačke komisije Legničke biskupije u istražnom procesu za proglašenje blaženim vlč. Ante Dujlovića.

Na misi su sudjelovali i službeni predstavnici Istraživačke komisije iz Poljske te grupa vjernika hodočasnika iz župa Prnjavor, Petrićevac, Banja Luka i Ivanjska.

Na početku biskup je zahvalio Bogu i svim nazočnima, što može slaviti misu na istom mjestu gdje je ona slavljena kroz 43 godine postojanja župe.

U prigodnoj propovijedi mons. Franjo najprije je podsjetio kako je prije dva tjedna predvodio misu u rodnoj župi vlč. Ante Dujlovića u povodu 104. obljetnice njegova rođenja. „Danas, u ovoj župi Gumjera osnovanoj prije 115 godina, a opustjeloj prije 72 godine uslijed naređenog iseljivanja župljana poljskog porijekla u njihovu matičnu domovinu Poljsku, mi na temeljima ovdašnje župne crkve slavimo također sv. misu u povodu rođenja za Nebo mladog i poletnog župnika ove iste župe, vlč. Ante“, kazao je banjolučki biskup.

Pojasnio je kako su odseljeni poljski katolici tijekom svih dosadašnjih desetljeća s velikom ljubavlju gajili uspomenu na svoga mladog župnika, ubijenog iz mržnje na Katoličku Crkvu i na Evanđelje, a koji je svjesno i odlučno stao u obranu Božjih zapovijedi i duhovnog dobra povjerenih mu Kristovih vjernika.

Biskup je naveo osnovne karakteristike života i dušobrižničkog, vrlo zauzetog i savjesnog djelovanja mladog župnika Dujlovića tijekom dramatičnog vremena u Drugom svjetskom ratu kada se sa svojim župljanima našao na teritoriju između partizana s jedne strane i četnika s druge strane.

Biskup je župnika Antu stavio – u duhu poruke papā o mučenicima 20. stoljeća – kao uzor postojanosti svakog kršćanina u vjernosti Kristu i zadaći koju dobije u Crkvi.

Na kraju mise biskup je predmolio molitve za sve preminule članove župe.  

Nazočnima se zatim obratio i mons. Dombaj protumačivši dosadašnji rad biskupijske Komisije i iznijevši dragocjene podatke o svetačkom životu mladog svećenika Dujlovića.

Kongregacije za proglašenje svetih već je dala odobrenje za pokretanje procesa za ubijenog župnika Antu Dujlovića te za još trojicu ubijenih svećenika Banjolučke biskupije s početka rata 1941.: vlč. Maximilijana Waldemara Nestora, župnika župe Drvar-Bos. Petrovac; vlč. Juraja Gospodnetića, župnika župe Bos. Grahovo i vlč. Krešimira Barišića, župnika župe Krnjeuša kod Bos. Petrovca.

KT/ TABB