Banja Luka

Obilježeno 25 godina od progona katolika banjolučkoga kraja


Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, 20. rujna, u crkvi Uznesenja BDM u okviru nekadašnje trapističke opatije Marija Zvijezda slavio je misu u povodu 25 godina od pogroma nad Hrvatima i drugim katolicima banjolučkog kraja.

Na poseban način za vrijeme mise molio je za dušu bivšeg župnika u Prijedoru vlč. Tomislava Matanovića i njegove roditelje koji su ubijeni prije 25 godina.

Koncelebrirali su, između ostalih, domaćin trapist o. Zvonko Topić, ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić te generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica osvrnuo se na pročitani misni odlomak u kojem se biblijski pisac spominje izbjeglih Židova povezujući to sa sličnošću u kojoj se nalaze desetine tisuća katoličkih vjernika iz banjolučkog kraja i čitave biskupije.

"Danas je ova naša liturgijska zajednica dodatno pozvana prisjetiti se osobito dramatičnih vremena i događaja, koje je naša generacija -naših sugrađana - katolika i nekatolika - proživljavala tijekom posljednjeg rata", rekao je mons. Komarica i posebice se sjetio srušenih crkava i ubijenih svećenika i redovnika. Nabrajajući krajeve u kojima iz kojih su Hrvati i katolici doživjeli pogrom istaknuo je kako vjernici nemaju razloga ni prava sumnjati da će se "Kristovo sveto evanđelje i ubuduće propovijedati na ovim prostorima".

Govoreći o "doista dramatičnom završetku zemaljskog života - mladog svećenika, župnika u Prijedoru vlč. Tomislava Matanovića i njegovih roditelja Josipa i Božane" biskup Komarica je istaknuo kako ga je vlč. Tomislav pohodio u kolovozu 1995. te kako mu rekao da želi ostati s uplašenim preostalim vjernicima svoje i susjednih župa. Mons. Franjo je napomenuo da je o njegovoj državi pisao i Svetome Ocu te se potom kratko osvrnuo na 195. obljetnicu utemeljitelja trapističkog samostana u Banjoj Luci o. Franje Pfannera.

Inače, na misi malobrojnim domaćim vjernicima pridružili su se i pojedini njihovi sugrađani koji sada žive u Republici Hrvatskoj. Došla je i skupina stanovnika Davora, mjesta u Republici Hrvatskoj smještenog uz rijeku Savu kamo su od kolovoza do studenog 1995. čamcima preko rijeke prešli brojni prognani Hrvati i drugi katolici Banje Luke i cijele banjolučke regije, javlja KTA.

Na euharistiji je sudjelovao i tadašnji načelnik općine Davor Alojz Jakirčević koji je zajedno sa svojim sugrađanima organizirao prijem brojnim prognanicima te generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić kao i predstavnici Paeuropske unije i Udruge prognanih banjalučkih Hrvata Nazaret iz Zagreba.

Ž.I., KT