Briševo

Obilježeno 30 godina od masakra nad katolicima


Na 30. obljetnicu masakra nad katolicima Briševa i okolnih sela, u župi Stara Rijeka, 25. srpnja, upriličena je euharistija i molitva za duše nevino stradalih 69 civila, muškaraca, žena, djece i staraca.

Misno slavlje je i ove godine predslavio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. S njime su koncelebrirali ordinarij Biskupije Lignica iz Poljske mons. Andrzej Seimienowski, koji je tih dana bio u pohodu Banjolučkoj biskupiji te, između ostalih, upravitelj župe Stara Rijeka i župnik u Sanskom Mostu fra Ivica Matić.

Biskup Franjo je na početku izrazio zahvalu za dolazak vjernika na godišnjicu molitvenog obilježavanja stradanja njihove „braće i sestara u vjeri“. Odao je priznanje i rodbini i Udruzi Briševljana za vjerno i postojano čuvanje uspomene na velike muke i žrtve, što su ih podnijeli svi masakrirani i ubijeni njihovi roditelji, rođaci i župljani, njih 69. Čestitao je svim prognanim Briševljanima i Starorječanima na njihovoj vjernosti Kristu i Crkvi, što su kao najdragocjeniju baštinu ponijeli iz svog rodnog kraja i iz zavičaja svojih predaka, javio je TABB.

U prigodnoj propovijedi mons. Komarica je govorio o „najtežoj“ Isusovoj zapovijedi – zapovijedi ljubavi prema neprijateljima, i o dužnosti praštanja. Potaknuo je nazočne da se u svome životu još više oslanjanju na Božju pomoć, koju im je zagarantirao Božji Sin Isus Krist, "kako bi mogli biti istinski mirotvorci o odgajati za mirotvorstvo svoje potomke".

Na kraju misnog slavlja upravitelj župe fra Ivica je pred križem i spomen-pločom pročitao imena masakriranih župljana, a biskup je izmolio molitve za pokojne.

Prije blagoslova se nazočnima obratio i mons. Siemienowski, izrazivši duhovnu blizinu poljskih katolika s katolicima Banjolučke biskupije.

Poslije mise upriličen je domjenak u dvorištu crkve koji je organizirala Udruga Briševo-Dobri iz Zagreba. Osim župljana, većina vjernika na misu je pristigla iz Hrvatske, Slovenije te Austrije, Švicarske i Njemačke, gdje su se nastanili nakon progona iz rodnog kraja.

Podsjetimo, misa i molitva u Briševu je samo jedna postaja u cijelom nizu komemoracija tijekom ljetnih mjeseci za pobijene katolike-civile iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata na području Banjolučke biskupije, a koje godinama predvodi biskup ordinarij mons. Komarica.

Ž.I., KT