Banja Luka

Oblačenje novaka Bosne Srebrene


Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić primio je 8. srpnja na Petrićevcu u novicijat petoricu mladića.

Po prvi put u životu franjevački habit obukli su: fra Spomenko Hričak (Petrićevac-Banja Luka), fra Tonči Šarić (Bila-Livno), fra Matej Juričević (Uskoplje), fra Dario Laštro (Busovača) i fra Tomislav Vidović (Bugojno). Ovogodišnji organizatori i domaćin primanja novaka bili su gvardijan na Petrićevcu fra Dujo Ljevar i njegov vikar fra Domagoj Šimić.

Sveto misno slavlje predvodio je otac provincijal uz koncelebraciju meštra novaka fra Marinka Baotića, meštra postulanata fra Josipa Mrnjavca i prvog prefekta sjemeništaraca fra Josipa Ikića te uz ostalu braću svećenike. Fra Jozo se u svojoj propovijedi osvrnuo na Kristove riječi da je najteže biti prorok u svom mjestu.

Novacima je zaželio mir i ustrajnost te da uspješno privedu kraju godinu novicijata. Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio i domaćin fra Dujo Ljevar, koji je čestitao novacima i njihovim obiteljima te rekao novacima da se nemaju čega bojati jer je Bog s njima, a ako imaju Boga, imaju sve.

Nakon svete mise upriličen je ručak za novak, fratre i ostale uzvanike u kripti župne i samostanske crkve, poslije kojeg su se novaci zajedno sa svojim novim meštrom fra Marinkom Baotićem uputili put novicijatske kuće na Gorici u Livnu.

KT