Bos. Grahovo

Obljetnica mučeništva župnika Gospodnetića i više od 200 grahovskih katolika


U Bos. Grahovu održana je 29. srpnja komemoracija u povodu 76. obljetnice mučeničke smrti grahovskog župnika don Juraja Gospodnetića i stradanja više od 200 tamošnjih Hrvata katolika.

Svetu misu u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka predvodio je pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren u zajedništvu s domaćim župnikom don Davorom Klečinom i župnim vikarom don Predragom Ivandićem.

Osim domaćih vjernika na misnom slavlju sudjelovala je i skupina vjernika iz Siverića kod Drniša koji su pjesmom animirali liturgiju.

U uvodnoj riječi župnik Klečina je naglasio kako je za grahovske katolike važno očuvanje spomena ne samo na župnika Gospodnetića, nego i na brojne druge domaće vjernike koji su nedužni stradali, ističući posebno Anicu Barać, grahovsku „majku Makabejku“, koja je zverski ubijena zajedno za svojih devetoro malodobne djece krajem srpnja 1941.

U svojoj propovijedi biskup Semren podsjetio je na riječi pape Franje, koji je imajući na umu mučenike, prilikom posjeta Sarajevu u lipnju 2015. rekao: „Nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne da se svetite, nego da stvarate mir“, te naveo da su župnik don Juraj i njegovi vjernici išli Isusovim stopama dajući vlastite živote za svoje bližnje.

Pozvao je vjernike da poput najvećeg mučenika Isusa Krista znaju strpljivo prihvaćati žrtvu i svima iskazivati milosrdnu Božju ljubav, te da mole i za obraćenje neprijatelja Crkve, ali i za jedinstvo među kršćanima.

„U nepomirenom svijetu: svijetu ratova, ravnodušnosti, mržnje, nemilosrdnosti – mi, kršćani, trebamo biti svjedoci pomirenog svijeta, svijeta gdje se živi jedno s drugim, gdje se poštuje drugoga, gdje se živi milosrđe i spram onih koji nas muče i ubijaju. Sami to ne možemo, ali ukoliko smo jedno s Kristom, možemo donositi pomirenje u svijet i stvarati pomireni svijet“, istaknuo je biskup Semren te pozvao vjernike da budu otvoreni Duhu Svetom, zahvalno čuvajući spomen na stradanje župnika Gospodnetića i njegovih vjernika.

Podsjetimo, Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu, a završio u Zagrebu. Za svećenika Banjolučke biskupije zaređen je u Zagrebu, 26. lipnja 1938.
Godinu dana kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.
Četnici su ga zvjerski mučili i ubili prvih dana nakon izbijanja partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurajem tih je dana ubijeno više od 200 žena, djece i muškaraca, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug... Od prijeratnih oko 1 000 vjernika župe Bos. Grahovo, kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ognjištima samo nekoliko desetaka. Većina zemlje i imovine grahovskih Hrvata je oteta, nacionalizirana i podijeljena lokalnom srpskom stanovništvu.

Župa Grahovo/ KT