Olovo

Obljetnica smrti fra Luje Zloušića


U ponedjeljak 26. listopada, u crkvi svetišta Gospe Olovske u prigodi obljetnice smrti fra Luje Zloušića – visočkog profesora i obnovitelja Gospina svetišta u Olovu, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predvodio je misno slavlje.

U koncelebraciji s nadbiskupom koadjutorom bili su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i pokretač Fra Lujina dana fra Ivan Nujić i još nekoliko svećenika, a u crkvi – u kojoj su bile izložene brojne fra Lujine osobne stvari – okupila se i nekolicina vjernika, uglavnom iz obližnjih župa.

Nakon svetopisamskih čitanja, mons. Tomo uputio je prigodnu propovijed, osvrnuvši se na prethodno pročitani odlomak iz Poslanice Efežanima. „To je dio pisma Sv. Pavla, koje je poslao kršćanima Male Azije (...) Sveti Pavao naučava da je Crkva opće Kristovo sveto sredstvo za njegovo djelo spasenja svega stvorenoga (...) Njezina je narav sveta jer joj je Krist glava, a ona Njegovo tijelo (...) Mistično tijelo Kristovo je sveta stvarnost, dok je svaka zajednica vjernika uvijek i samo na putu svoga posvećenja po pristajanju uz Krista. I poznato nam je da se na tom putu, u zajednicama i kod pojedinaca, pojavljuju također stranputice različite vrste. To jest, povijesna zajednica i svaki pojedini vjernik u njoj su također grešni“, kazao je među ostalim nadbiskup Vukšić.

Dalje je objasnio kako polazeći od primjera Sv. Pavla, dok se čita dojmljiv prikaz pok. fra Slavka Topića o svećeničkom svjedočenju, radu i upornosti fra Luje Zloušića, koji je napisan s mnogo zahvalnosti i razumijevanja, u fra Luji se prepoznaje putujućega propovjednika koji je, slično kao Pavao, ponekada čak „u nadi protiv svake nade“, pješačio, tražio i okupljao razasute vjernike, hrabrio ih i podigao im ovaj hram na temeljima nekadašnjega molitvenog prostora. „I sigurno im je čitao i tumačio Pavlova ohrabrenja, pouke i opomene, a ponekada i ukore. Isto to, zajedno sa Sv. Pavlom, vjerujemo da ponavlja i nama, koji smo se na godišnjicu njegove smrti okupili na ovom euharistijskom slavlju za njegovo spasenje. I, bez obzira na sve naše slabosti i na sve protivštine današnjega vremena, sigurno bi svoje propovijedi sažeo u Pavlovu poruku nade i ohrabrenja: 'Budite dobrostivi… Kao djeca svjetlosti hodite!' To je naše poslanje. I neka tako bude! Po Kristu Gospodinu našemu“, poručio je na kraju nadbiskup koadjutor.

Kao i na početku, okupljenima se i na kraju kratko obratio fra Ivan, zahvalivši svima koji su sudjelovali na ovoj misi, kao i pri organizacije Fra Lujina dana, a zatim se kratko obratio i provincijal Marinčić.

Spomenimo da je svetoj misi prethodilo otvaranje izložbe predmeta iz fra Lujine ostavštine i pobožnost Majci Božjoj Olovskoj, a po završetku euharistije uslijedio je domjenak za sve nazočne.

Program Fra Lujina dana izravno se mogao pratiti putem Facebook stranice Franjevačka prisutnost u Bosni.

J.P., KT