Obljetnica stradanja Hrvata Bugojna


U utorak, 27. srpnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju "Sultanovići" te slavljenjem mise u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu, obilježena je 28. godišnjica stradanja i progona Hrvata.

Foto: Grad-busovaca.com

Foto: Grad-busovaca.com

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na groblju Sultanovići u Bugojnu, obilježavanje tužnog nadnevka je nastavljen u župnoj crkve Sv. Ante Padovanskog. Euharistiju je predslavio župni vikar fra Ivica K. Pavlović, a u koncelebraciji su bili župnik fra Hrvoje Radić te župni vikar u Kupresu vlč. Jadranko Kurt.

U propovijedi je fra Ivica rekao da su paljenje svijeća i polaganje vijenaca doista prigodni načini obilježavanja tužnih sjećanja na stradanje Hrvata Bugojna, te dodao kako je najprigodniji način slavljenje sv. mise u kojoj pojedinačne nakane postaju zajedničke na dobrobit opće Crkve i svakoga vjernika pojedinačno. "Stradanje se dogodilo. Zločin je počinjen. Pravda nije zadovoljena. U svjetlu evanđelja dana, u prispodobi o kukolju i dobrom zrnu, Isus pokazuje kako i uz dobro zrno raste i kukolj te da tek u vrijeme žetve moguće je razdvojiti te dobro ostaviti a loše odstraniti i uništiti. Još uvijek iščekujemo vrijeme žetve, u strpljivosti, znajući da Bog svoja obećanja ispunja. Do tada, preostaje nam raditi na dobru i biti graditelji mira", rekao je, između ostaloga, propovjednik.

Izaslanici Republike Hrvatske i hrvatski dužnosnici u Federaciji BiH, na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, te predsjedavajućim OV-a Bugojno Miroslavom Zelićem, kao i drugim predstavnicima civilnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Koordinacije Udruge HVO Bugojno došli su još jednom iskazati solidarnost s Hrvatima ovoga grada i pokazati svoju blizinu.

Podsjetimo Hrvati Bugojna još uvijek ne znaju za sudbinu 15 nasilno odvedenih članova što je goruća rana tamošnje vjerničke zajednice.

Ž.I., I.K.P. KT