Sarajevo

Od zavičaja s. Jule do povijesti provincije


Od 21. do 23. rujna Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje nizom sadržaja proslavlja Dan Provincije i otvaranje 100. obljetnice njezina osnutka.

Na blagdan Sv. Mateja apostola 40- ak sestara iz Zagreba i okolnih zagrebačkih zajednica na čelu s provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec krenule su u Sarajevo na otvorenje jubilarne 100. godišnjice od osnutka Provincije Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Redovnice su putem pristale u rodno mjesto Bl. s. Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, i posjetile njezinu župnu crkvu Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu gdje ih je dočekao tamošnji župnik vlč. Ivan Nikolić. Novakinje s. Karla Mandić i s. Faustina Sabolić sestrama su kratko predstavile mjesto i podsjetile na svetački život Bl. s. Jule, a na istu je temu progovorio i župnik kazavši kako žuvit blaženice ima snažan utjecaj na njezin rodni kraj.

Potom su sestre u večernjim satima stigle u Sarajevo gdje su ih srdačno dočekale predstojnica s. Ljilja Martić i susestre iz sarajevske i drugih zajednica diljem Provincije. Nakon zajedničke večere redovnice su se okupile na programu u dvorani Katoličkog školskog centra Sv. Josip gdje je pozdravnu riječ uputila provincijalna glavarica. Izrazila je radost zbog ovoga susreta i odaziva sestara, posebno zbog onih koje ove godine slave 50. i 25. jubilej redovničkih zavjeta.

Potaknula je susestre da ovo trodnevno duhovno-hodočasničko druženje iskoriste kao prigodu za zahvalnost Bogu za sve primljene milosti tijekom 100 godina postojanja Provincije, ali i na zahvalnost za živote redovnica koje su se u nju ugradile svojim predanim životima. Na kraju je s. Gordana sarajevskoj zajednici uručila dar: umjetničku sliku s likom s. Luke Liengitz i jubilarnu svijeću. Za ovu je obljetnicu izrađen prigodni logo koji je predstavila s. Ivana Margarin, a grafički izradila Senka Blažeković.

Zatim je s. Terezija Antunović održala predavanje o povijesti Provincije. Izlaganje Kćeri Božje ljubavi na putu s vjerom u Božju providnost podijelila je na nekoliko dijelova koji su bili omeđeni prijelomnim godinama. Iscrpno je prikazala povijest dolaska i djelovanja sestara od 1882. do naših dana. Naglasila je sve bitne događaje, napose od 1919. do danas od kada Provincija piše svoju vlastitu povijest unutar Družbe.

Povijest Provincije u mnogim je trenutcima bila surova i teška za sestre koje su se često puta u svojem djelovanju morale snalaziti na razne načine kako služiti Bogu pomažući onima koje im je On slao na vrata. U tim razdobljima kao najteže izdvojila je ono od 1945. do 1949. jer su događaji u tom razdoblju postali prekretnica u životu i djelovanju sestara na ovim prostorima.

Program ove večeri biranim je riječima animirala s. Bernarda Horvat koja je za 100. rođendan Provincije napisala himan i molitvu. Tijekom programa nastupili su i učenici KŠC-a Sv. Josip s prigodnom pjesmom, a pomogli su i u tehničkoj realizaciji večeri.

Vrhunac proslave značajnog jubileja je euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice Sv. Krunice, koje će u nedjelju, 23. rujna u 10:00 predvoditi vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Kćeri Božje ljubavi pozivaju vjernike da im se pridruže u zahvaljivanju Bogu u crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskom brijegu na klanjanju u subotu od 20:30 do 22:00 sata te na misnom slavlju u nedjelju u 10:00.

Podsjetimo, Redovničku Družbu Kćeri Božje ljubavi osnovala je prije 150 godina u Beču službenica Božja Majka Franciska Lechner koja je dovela svoje sestre u Sarajevo 1882. na poziv vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.

Odgojno-obrazovno i karitativno djelovanje Kćeri Božje ljubavi iz godine u godinu je napredovalo i razvijalo se te su 1919. stečeni uvjeti za osnivanje Provincije ove Družbe sa sjedištem u Sarajevu.

Zajednice koje danas čine Provinciju Božje providnosti nalaze se na prostorima šest europskih država, u: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Njemačkoj i Švicarskoj.

KT