Sarajevo

Održana mjesečna duhovna obnova za redovnice


Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva, prva u osmomjesečnom nizu, održana je u nedjelju, 13. listopada 2019. pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

U ovoj pastoralnoj godini mjesečne duhovne obnove koordinirat će doc. dr. sc. vlč. Marinko Perković, profesor moralne teologije s KBF-a u Sarajevu uz suorganizaciju redovničkih zajednica, javlja KTA.

U svom razmišljanju kardinal Puljić je govorio, o načinima kako ukrotiti i ukloniti duh kritiziranja, te istaknuo sedam načina i stavova: Prakticirati zahvalnosti „U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu“ (1 Sol 5, 18). Prakticirati poniznost „Ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom“ (Fil 2, 8-9).

Duh kriticizma rezultira da na druge gledamo s visoka. Kao treći lijek u borbi protiv stava kritiziranja kardinal je potaknuo na izbor i odluku – biti zadovoljan i ponudio primjer sv. Pavla koji se nije žalio i bio je zadovoljan i u nemogućim situacijama. Prakticirati slavljenje – slavljenje mijenja perspektivu osobe i postajemo sposobni prepoznati i štovati Boga zbog Njegovih osobina, bez obzira na naše okolnosti.

Trebamo koristiti svoj ”filter”, pokazati samokontrolu tako što ćemo čuvati svoja usta i što nećemo dopustiti da nevaljale riječi izlaze iz njih. „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima“ (Ef 4, 29). Važno je da naše riječi podižu druge i da su izgovorene u pravo vrijeme i u skladu s potrebama trenutka. Najprije molite za njih i umjesto neprihvaćanja, kardinal Puljić je pozvao okupljene redovnice, na suosjećanje, milosrđe i empatiju koja je u suprotnosti s duhom kritiziranja.

Nakon razmišljanja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i sakrament ispovjedi.

Susret je završio euharistijskim slavljem koje je također predslavio kardinal Puljić u suslavlju tajnika vlč. Štefana Markovića. U svojoj homiliji, temeljeći je na liturgijskim čitanjima, Kardinal je ukazao na duhovnu gubu grijeha koja rastače čovjeka, ali ga vjera spašava. Potaknuo je redovnice na zahvaljivanje na daru vjere u uskrsloga Gospodina, ističući da zahvaljivanje vodi odanosti i ustrajnosti. Pozvao je da se vježbaju i bore u svladavanju svojih slabosti te da teže da se u njihovim životima utka prepoznatljivi lik Isusa Krista.

Za vrijeme Svete mise na orguljama je svirao prof. Marko Stanušić, a pjevale okupljene redovnice.

KT