Sarajevo

Okrugli stol u okviru projekta "POWER"


Caritas BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri Osmijeh" i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", u okviru projekta "POWER" kojeg financira Europska unija, organizirali su 4. listopada okrugli stol.

Tema okruglog stola, organiziranog u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., bila je Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Ciljevi okruglog stola bili su unaprijediti sudjelovanje OCD-a (organizacije civilnog društva) u procesima donošenja oduka, razmijeniti iskustava o politikama i praksama socijalne inkluzije osoba s invaliditetom te ojačati komunikaciju između organizacija i institucija kako bi se unaprijedio život osoba s invaliditetom. 

Susret je započeo registracijom sudionika i uvodnim pozdravima potom je moderator okruglog stola, Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, prisutnima predstavio ciljeve i zadatke projekta P.O.W.E.R te ukratko govorio o dosadašnjim rezultatima i planiranim aktivnostima.

Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba s invaliditetom i istraživanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom predstavila je Cecilija Petrović. Istraživanja koja su se provela u BiH i Crnoj Gori ponudila su veliki broj pokazatelja, ali i konkretnih preporuka kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Između ostalog potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, uskladiti zakonske regulative, unaprijediti sustav evidencije nezaposlenih OSI (Osobe s invalidetom), povezati sustave socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja OSI i slično.

Sabina Zubčević, iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH,  predstavila je statističke pokazatelje i konkretne mjere podrške za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

„Projekt P.O.W.E.R i ovom prigodom nam daje mogućnost da informiramo o aktualnostima, gdje smo raspisali Javni poziv za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 7 000 000 KM, a koji će uključivati zapošljavanje za oko 600 osoba s invaliditetom. Također, objavljen je Javni poziv za podršku programima koji će u vrijednosti od 2 000 000 KM podržati programe rehabilitacije, razvoja i održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom“, kazala je Zubčević.

Sudionici su u diskusiji imali mogućnost dati svoje prijedloge i sugestije o temama poput: prepreke i mogućnosti za zapošljavanje OSI, socijalno poduzetništvo i socijalne inovacije, utjecaj poslodavaca i korisničkih udruženja na proces zapošljavanja i druge. Zaključeno je kako je potrebno uložiti više energije u proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom, povezati tržište rada, obrazovni sistem te podići svijest u javnosti i kod poslodavaca o potrebi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Projekt P.O.W.E.R. financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459 776 eura od čega Europska unija financira 390 800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.

Projekt će trajati dvije godine i provodi se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ž. Ivković