Oproštaj vlč. Luke Brkovića od marijindvorske župe


Danas, 13. kolovoza, za vrijeme pučke mise dugogodišnji župnik na Marijin Dvoru mr. vlč. Luka Brković oprostio se od vjerničke zajednice ovoga sarajevskoga naselja.

 

Piše: Željko Ivković

Koncelebriralo je šest svećenika, a propovijedao je mons. Franjo Topić.

Na početku mise svečar vlč. Luka zahvalio se nazočnim vjernicima, a posebice onima koji su došli izvan Sarajeva, iz Neuma, Mostara i središnje Bosne.

 

Posebice je pozdravio predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života grada koji su došli na euharistiju.

«Zahvalan sam Bogu za sve što mi je pružio. Također sam zahvalan vama dragi vjernici što ste imali toliko strpljivosti sa mnom», rekao je na početku vlč. Luka.

Nakon misnih čitanja prigodnu propovijed uputio je mons. Franjo Topić, profesor na KBF-u u Sarajevu u predsjednik HKD Napretka.

 

Na početku je istaknuo kako je prijatelj s vlč. Lukom pola stoljeća. Izrazio je veliko zadovoljstvo što ima mogućnost propovijedati na slavljenikovoj oproštajnoj misi budući da je nazočio i na vlč. Lukinoj mladoj misi prije pola stoljeća.

Naglasio je kako je vlč. Luka iako 77-godišnjak još uvijek mlad u duši, a tako i izgleda.

«Luku bi trebalo nakon oproštaja od ove vjerničke zajednice uvesti u novu župu jer posjeduje takvu energiju i vitalnost za služenje. Isus je bio sluga, a takav je i Luka u svome svećeničkom pozivu», rekao je između ostaloga mons. Topić i istaknuo kako bez dobrih svećenika nema ni Crkve, a svećenik ne može biti dobar pastir ako nije dobar čovjek.

Ne želeći ponavljati sve dogodovštine koje vlč. Luka imao u svome pola stoljeća dugome svećeničkom djelovanju preporučio je jedan od posljednjih brojeva Katoličkog tjednika te video prilog u kome je svečar opisao zanimljive crtice iz svoga bogatog pastoralnog rada.

«Nije bio angažiran samo u crkvi, s mladima i vjernicima, Luka je bio i društveno angažiran. Mnoge bitne osobe su prošle kroz župni ured na Marijin Dvoru. Tu su se donosile i važne odluke. Bezbroj ljudi je zaposlio, mnoge je upisao na fakultet, i dan danas pronalazi sobe i stanove ljudima», rekao je između ostaloga dr. Topić.

Na kraju mise u ime vjerničke zajednice od svoga župnika koji na Marijin Dvoru djeluje od 1991. oprostio se novinar Senad Dorić. Opisavši najprije svoj životni put u obitelji u kojoj je bilo različitih vjera i nacija ustvrdio je kako ga je upravo u 18. godini života, nakon priprave, krstio don Luka.

 

«Bio je blizak svima, a posebice bolesnima, nemoćnima. Slušao je njihove potrebe i pomagao koliko je mogao. Svima je pomagao na različite načine», rekao je u svome obraćanju župljanin Dorić i u pismu koje je pročitao, a u kojemu se obraćao novim generacijama župljana koje još nisu ni rođene, istaknuo je kako je vlč. Luka u potpunosti obnovio marijindvorsnu crkvu.

«Crkvu koja je stradala u posljednjem ratu obnovio je kako bi bila blistava, jednostavna i nenametljiva, a velika, baš kao i njezin župnik. Podizati građevine je potrebno, ali i duše treba podizati. U svakom od nas je gledao čovjeka, ne samo onakvog kakav jeste već i onakav kakav može biti. Zato je vlč. Luka do kraja ostao čovjekom koji se nije zadržavao samo na riječima već je i djelovao. Ti koji ćeš se sutra roditi treba to da znaš. Također trebaš znati da Katoličkoj Crkvi treba više svećenika kao što je don Luka», rekao je u svome obraćanju novinar Senad Dorić.

Na kraju mise svečar je naglasio kako je još uvijek u «tehničkom mandatu», poželio je sreću novome župniku mr. vlč. Oliveru Jurišiću, profesoru na KBF-u. Zahvalio se svome kapelanu dr. Mariju Bernadiću koji mu je pomagao u župi 13 godina. Poželio je da se nigdje ne stvaraju kultovi ličnosti pa ni na Marijin Dvoru.

 

Pred kraj svoga obraćanja je zahvalio svim donatorima, pjevačima, volonterima koji su uredili crkvu.

Na kraju mise mons. Topić je svečaru predao prigodni dar, sliku – portret upravo vlč. Luke na kojoj se nalazi i naslikana crkva Sv. Josipa i zgrada HKD Napredak, župe i društva u kojemu je vlč. Luka ostavio dubok trag.

Poslije mise uz crkvu je upriličeno druženje uz okrjepu, a na licima vjernika se vidjela i pokoja suza...