Oskvrnuće katoličkog groblja kod Novog Travnika


U selu Bistro u općini Novi Travnik koje teritorijalno pripada župi Rankovići, a u kojemu su do posljednjega rata živjeli i Hrvati katolici oskvrnuto je katoličko groblje na lokaciji Glavuljak.

U nedjelju 10. lipnja 2018. župnik župe Rankovići don Miljenko Džalto, obilazeći sakralne objekte po župi, otišao je s dvojicom svojih župljana u selo Bistro (to je područje tijekom rata bilo pod kontrolom Armije BiH) koje se nalazi na prostoru općine koja gravitira prema Opari, te su na groblju našli oskvrnute grobove i polupane spomenike. Župnik je obavijestio policiju u Novom Travniku, te su 11. lipnja dvojica policajaca izašli napraviti uviđaj, no nakon toga nema nikakvih vijesti da je nešto poduzeto u pravcu pronalaska počinitelja ovog vandalskoga čina.

I ranije je ovdje bio polomljen željezni križ na groblju, ali je nakon intervencije bio ponovno zavaren. Međutim, kod groblja su sadašnji žitelji ovoga sela, kao i vlasnici dviju farmi krava, napravili smetlište što daje ružnu sliku nepoštivanja pokojnika i mjesta koja zaslužuju poseban pijetet.

Do sada se nisu oglasili ni mjesni političari ni s jedne strane (načelnik općine rodom je s područja te Mjesne zajednice), a niti Međureligijsko vijeće koje ima svoju ispostavu u Novom Travniku. Nema sumnje da ovdje nije počinjena samo materijalna šteta, nego i ona duhovna koja truje klimu suživota na ovim prostorima.

Zbog toga s pravom valja očekivati rasvjetljavanje ovoga zlodjela i osudu počinitelja.

KT