Otvoren Dnevni centar za starije osobe


U ponedjeljak, 2. listopada, u prostorijama Caritasa svečano je otvoren Dnevni centar za starije osobe u Banjoj Luci.

Centar je uspostavljen u sklopu projekta „Brinemo za starenje s dostojanstvom i poštovanjem“ kojeg financira Europska unija kroz program prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Nositelj projekta je Caritas biskupije Banja Luka, a partneri su Grad Lipik, Grad Garešnica i Caritas Barske nadbiskupije. Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga za starije osobe na ciljanom području i traje 30 mjeseci.

Na otvorenju Dnevnog centra za starije osobe prisutne je u ime Caritasa biskupije Banja Luka pozdravio direktor dr. Miljenko Aničić koji je ovom prilikom podsjetio na napore koje Caritas ulaže u skrb i brigu za starije osobe.

Dr. Aničić je naglasio kako ovim projektom Caritas  proširuje mrežu usluga i otvara nove mogućnosti za sugrađane treće životne dobi te je pozvao sve na solidarnost, uvažavanje i poštovanje prema starijim osobama.

U ime Grada Garešnice, gradonačelnik Josip Bilandžija pozdravio je prisutne i istaknuo veliki značaj ovog projekta i za Garešnicu u kojem je također planirano skoro otvorenje dnevnog centra za starije osobe.

Zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar izrazio je zadovoljstvo dolaska u Banja Luku i podsjetio je da se Dnevni centar za starije osobe u Lipiku pokazao kao odličan model za druženje, komunikaciju i uključivanje starijih osoba u razne aktivnosti i doprinos zajednici. Među brojnim gostima koji su prisustvovali otvranju, bila je i Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.

Voditeljica projekta Iva Samardžić prezentirala je projektne aktivnosti s osvrtom na usluge Dnevnog centra koje obuhvaćaju svakodnevna druženja, razmjenu iskustava, kvalitetnije korištenje slobodnog vremena za starije osobe, uključivanje u edukativne i okupacijske programe, stjecanje novih vještina i jačanje povjerenja u vlastite mogućnosti.
Na otvorenju su se okupile mnogobrojne starije osobe ali i mladi koji će biti dio projekta kroz volonterske aktivnosti i jačanje međugeneracijske solidarnosti.

Zajedničkim naporima osigurajmo dostojanstvenu starost za sve naše bližnje!

caritas.ba/ KT