Banja Luka

P. Anton Artner pokopan na groblju trapističkog samostana


Pokop zemnih ostataka pokojnog oca Antona Artnera, trapista kojeg banjolučki puk i danas pamti po duhovnosti i dobroti, održan je 9. rujna u Banjoj Luci.

P. Anton Artner bio je dugogodišnji poglavar trapističkog samostana Marija Zvijezda i župnik u Banjoj Luci. Preminuo je u Austriji 24. studenog 1995., a na samrti je izrazio želju da bude pokopan na groblju trapističkog samostana u kojem je proveo najveći dio života.

Njegovi zemni ostaci dovezeni su 6. rujna iz Austrije u trapističku samostansku crkvu Marija Zvijezda u kojoj je 9. rujna misno slavlje u povodu ukopa p. Artnera predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u suslavlju s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, p. Zvonkom Topićem, p. Tomislavom Topićem, mons. Ivicom Božinovićem i trojicom drugih svećenika.

Kardinal se u svojoj propovijedi osvrnuo na silnu dobrotu o. Ante. Pored katolika, napomenuo je, voljeli su ga i pravoslavci i muslimani koji nisu znali reći pater Anto, pa su ga često zvali „sveti Anto“. Dodao je kako su i bili u pravu jer je taj redovnik zaista bio svet. Vrhbosanski nadbiskup podsjetio je na još neke bitne događaje iz p. Antina života, poput osude komunističkih vlasti na osam godina zatvora i njegovih šest zatvorskih godina. Vrativši se u samostan, prisjetio se kardinal, cijeli se život borio da samostan sačuva i ostao je u njemu do trenutka kad se teško razbolio i potom prebačen u Austriju gdje je kasnije i preminuo.

Nakon popričesne molitve biskupijski vikar mons. Anto Orlovac pročitao je životopis pokojnog trapista istaknuvši nekoliko značajnih činjenica od kojih je, kao i kardinal, osobito naglasio veliku dobrotu prema ljudima, po kojoj je bio i do danas ostao tako prepoznatljiv u Banjoj Luci.

Nakon mise posmrtni ostaci pokojnog p. Ante preneseni su do samostanskog groblja gdje je kardinal predvodio sprovodne obrede. Otac Artner je nakon 23 godine ukopan među svojom subraćom, kako je i poželio na samrti.

L. P. G.