Mostar

Pater Ike Mandurić: „Imaju li kršćani i danas moć mijenjati svijet?“


U okviru Tropletovih dana kulture, 9. studenoga, nakon večernje mise predavanje je održao p. Ike Mandurić, poznati isusovac rodom iz Posušja.

Tema predavanja je bila Imaju li Kršćani i danas moć mijenjati svijet?, s podnaslovom Možemo li još išta osim same molitve?, objavljeno je stranici troplet.ba.

„Kršćani danas olako zdvajaju, gube se u komentiranjima događanja u svijetu, zgražanja nad njegovim obijesnim bezboštvom, i u vlastitoj bezidejnosti jedino što vide da mogu učiniti, jest molitva. Nekada su kršćani bili glavni pokretači i nositelji svih zbivanja u svijetu, ali čini se da su ta vremena davno prošla, te jedino čega se možemo sjetiti, jest, molitva, te jedni druge uvjeravamo da nam jedino to preostaje. No, zar nismo još u izvještaju o stvaranju, pozvani na nešto više osim same molitve? Gdje je kršćanska kreativnost, stvaralaštvo, gdje je nestala domišljatost? Nije li i danas moguće preokrenuti trend zbivanja, te ponovno dati smjer i obrise svakom ljudskog djelovanja?“, istaknuo je p. Ike u svom predavanju.

„To što su se strukture društva ateizirale i odmakle od kršćanskog identiteta, nije li znak vremena, i vapaj Krista u tim strukturama da im mi kao Kršćani damo ono što u pologu vjere imamo i jesmo?

Nije li moguće oduhoviti strukture i profesije? Duhovno ih osnažiti, otkrivajući kako se danas na kršćanski način i u Kristovom duhu živi svaka profesija, u Kristovom duhu djeluje svaka struktura? Što ako je to ipak moguće; i ako smo upravo na to pozvani – da tako činimo djela Gospodnja?“, kazao je između ostaloga ovaj poznati isusovac.

Na kraju samog predavanja p. Ike je pozvao vjernike na hrabrost za obvezatna nova djelovanja, koja ima temelj u ljubavi. Naglasio je da pojedinac ne može sam učiniti ali kada se skupe snage i zajednički djeluje uspjeh je zagarantiran i nastaju nova svitanja.

Podsjećamo, Tropletovi dani kulture započeli su molitvenim pohodom Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu (23. listopada), a završiti će odavanjem počasti žrtvama Vukovara i sjećanjem na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (18. studenoga).

 

N.Ž, KT