Patron filijalne crkve u Blaževcima


Župa Sivša proslavila je u nedjelju 17. rujna Uzvišenje Svetog Križa, patron filijalne crkve u Blaževcima (Križ) gdje je upriličena svečana proslava. Ujedno se obilježilo i 50 godina početka izgradnje crkve.

Foto: Magdalena Bilkić

Foto: Magdalena Bilkić

Tom prigodom okupilo se nekoliko stotina ljudi iz župe Sivša kao i okolnih župa Jelaha, Žabljaka, Doboja, Ularica i drugih župa Usorskog dekanata. Misno slavlje predvodio je fra Šimo Ivelj, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, uz koncelebraciju župnika fra Ivice Vidaka.

Fra Šimo je u propovijedi istaknuo da taj dan "razmišljamo o najuzvišenijem simbolu, znaku vjere, a to je križ, drvo križa. Taj isti križ koji je nekada bio znak i smrti i patnje, a postao je znak nade, ljubavi, spasenja, znak pobjede nad grijehom i smrću". Naglasio je kako taj Kristov križ nije sazdan od drveta, nego od ljudskih bezakonja i grijeha. "Zato i jest toliko težak, i zato i jest toliko puta pao. Teret grijeha puno je teže nositi nego bilo koji drugi teret", istaknuo je dodajući kako taj Kristov križ nije samo put prema Bogu nego put Boga prema čovjeku te da Kristov i naš put ide upravo preko križa.

"Što je križ? Znak odbačenosti i sredstvo mučenja. Isus je ubijen na križu. Što se onda može voljeti? Može se voljeti Gospodina našega Isusa Krista na križu. Bez njega je križ samo drvo, komad željeza, komad kamena. Kada prihvaćamo vlastite križeve, ne prihvaćamo drvo na svoja pleća, nego prihvaćamo Isusa Krista jer samo on daje smisao ljudskome križu", posvijestio je fra Šimo.

Župnik fra Ivica je na kraju mise zahvalio Bogu, ali i vjernicima koji su svojim dolaskom uveličali misno slavlje.

Uslijedilo je pučko veselje koje su pripremili domaćini uz zakusku i izvornu pjesmu.

Inače, izgradnja crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Blaževcima započeta je 1973., a završena 1975. Teško je stradala u posljednjem ratu, a obnovljena je prilozima vjernika 1998.

J.M., KT