Sarajevo

Patron i krizma u najmanjoj sarajevskoj župi


Župa Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, svečano je 12. svibnja proslavila svoj patron. Svetu misu predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić koji je i podijelio sakrament krizme dvjema mladim župljankama.

U vjernicima dupke ispunjenoj župnoj crkvi, uz mons. Ćosića koncelebriralo je osam svećenika među kojima su bili: ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić, sudski vikar fra Šimo Ivelj te župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. Predslavitelja i vjerujuće mnoštvo koje je Sv. Leopoldu hodočastilo iz sarajevskih župa, na početku je pozdravila krizmanica Sara Sekulić. Ona je, uz ostalo, spomenula kako, zajedno s drugom krizmanicom Julijanom Preissner, kao 2010. godište, pripada tzv. Generaciji Z, obilježenoj internetom i društvenim mrežama. „Za našu generaciju neki već kažu da je, u odnosu na starije, manje religiozna i da ne mari za institucije kao što je Crkva. Primajući sakrament svete krizme mi upravo želimo potvrditi svoju opredijeljenost za život u vjeri koja nas u prvom redu upućuje na prisniju povezanost s Bogom, a onda i sa zajednicom njegovih vjernika – Crkvom“, kazala je Sara.

Isusovi nasljedovatelji poput Sv. Leopolda

Nakon naviještenoga evanđelja i predstavljanja krizmanica koje je učinio župnik, mons. Ćosić je u prigodnoj homiliji na temelju svetopisamskih čitanja Sedme uskrsne nedjelje, govorio o svjedočenju za Isusa Krista, koristeći pri tom životni primjer Sv. Leopolda. Upozorio je kako je u današnjem svijetu previše „riječi, ispraznih obećanja i poruka, ravnodušnosti i zatiranja evanđeoskih vrjednota“, te potaknuo kako se treba truditi „oko izgradnje nutarnjeg odnosa s uskrslim Isusom da ga možemo naviještati s njegovom riječju, a ne sebe, svoje misli i probleme“. Kao primjer kako to činiti istaknuo je Sv. Leopolda koji je bio „veliki zaljubljenik u Božju ljubav“.

„Svojim razumijevanjem Božje ljubavi, on nas poziva da se i mi 'danas' i svaki dan sve više i više prepustimo Božjoj ljubavi i milosti, posebice u sakramentu pokore, umjesto da se učimo ljubavi – što vrlo često ne urodi željenim plodovima i postane razlog našeg razočaranja!“, rekao je mons. Ćosić te na tragu Isusove želje izražene u evanđeoskim riječima da njegovi nasljedovatelji „budu jedno“, izdvojio tri elementa: 1. bez Boga, sve je uzalud. „Samo Bog svemu daje smisao“; 2. „Promjene koje vode k jedinstvu, počinju u nama, od nas i s nama“ te 3. Molitva, čija je svrha „promijeniti našu narav u smislu da cijelim svojim bićem budemo spremni nasljedovati Isusa“.

Na kraju se propovjednik obratio krizmanicama: „Dajući vam sedam darova svoga Duha Svetoga, Isus želi ostati s vama, biti jedno s vama i tako vas sačuvati u svome imenu. Stoga, Isusu u koga ste povjerovali povjerite sve svoje i cijele sebe – i naći ćete životnu radost i Božji blagoslov.“

Uslijedio je obred podjeljivanja svete krizme o čemu su krizmanice na kraju mise dobile uspomenu u obliku svjedodžbe.

Trodnevnica i godina župe

Nakon završnoga misnog blagoslova i fotografiranja, pristiglo vjerničko mnoštvo nastavilo je druženje u župnom dvorištu uz piće i grah kojega su pripremili župljani, a materijalno su pomogle tvrtke: Binvest, Tilea, Biolife i pekara Mrvica.   

Inače, vjerojatno prvi put u povijesti ove najmanje sarajevske župe, koja danas broji 185 vjernika, u okviru priprave za patron upriličena je trodnevnica kada su svete mise predslavili njihovi nekadašnji župnici: vlč. Pavo Šekerija, vlč. Zlatko Ivkić i vlč. Đuro Živković. Na dan patrona misno slavlje u 9:00h predvodio je ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić. Pjevanje na svetim misama tijekom trodnevnice i na patron animirala je s. Angela Zirdum, KBLJ.

Uz ovo, valja spomenuti kako će župa Sv. Leopolda Mandića u Briješću u subotu 6. srpnja proslaviti 40 godina svoga postojanja.

KT