Sarajevo

Patron kapelanije Sv. Ivana Kapistrana


Sarajevska vojna kapelanija Sv. Ivana Kapistrana, koja okuplja vjernike, djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga iz Sarajeva, Pazarića i Pala, proslavila je 21. listopada svoga nebeskog zaštitnika.

Svetu misu u crkvi Sv. Ćirila i Metodija koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, a u kojoj se vjernici pripadnici MO BiH i OS BiH redovito sastaju na molitvu, predslavio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Zbog pandemije i propisa, koji su na snazi, slavlje je obavljeno u skladu s mogućnostima u postojećim uvjetima, a uz biskupa suslavili su: generalni vikar i dušobrižnik ove kapelanije mons. Željo Čuturić, kancelar don Josip Tadić, vojni kapelan iz Rajlovca don Ivo Jezidžić te vjernici, civili i vojnici, koje su predvodili gosp. Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane, i general Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkoga stožera.

Nadbiskup Vukšić je u pozdravu pohvalio one koji nose maske radi zaštite fizičkoga zdravlja te, po primjeru svetaca, pozvao na poniznost, koja počinje psihološkim i duhovnim činom pokajanja pred Gospodinom - činom koji bi se mogao nazvati „s maskama dolje“. "To je ono što su učinili sveci, u čije se primjere ugledamo", kazao je nadbiskup Tomo.

Tu je misao nastavio u prigodnoj homiliji pri čemu je istaknuo da su sveci posvema ostvareni kršćani, a svetost po njihovu primjeru cilj je svakoga vjernika i jedina svrha pripadnosti kršćanskoj vjeri.

Potom, polazeći od slike iz Evanđelja o potrebi da se Gospodara života čeka „opasanih bokova i s upaljenim svjetiljkama“, nadbiskup je upozorio da je slika opasanih bokova Isusov poziv na djelovanje, a slika upaljenih svjetiljaka, njegov poziv na potrebu mudrosti i razbora u svakom djelovanju. "To su dva načina, dvije metode kršćanskoga napredovanja u vlastitom posvećenju, koje preporuča Isus. Njih su sveci, a među njima i Ivan Kapistranski, primijenili i ostvarili. Dosljedno i mudro čekali su dolazak Gospodara života tako što su, posvećivali sebe po služenju braći i sestrama i tako doprinosili izgradnji kraljevstva Božjega na zemlji", kazao je mons. Vukšić.

Za vrijeme mise pjevanje je animirao vlč. Marko Stanušić, profesor crkvenoga pjevanja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i voditelj katedralnoga pjevačkog zbora.

KT