Solakova Kula

Patron okupio raseljenu župu


Vanjska proslava patrona župe Sv. Ilije proroka na Solakovoj Kuli za vjerni puk ramskoga dekanata upriličena je 22. srpnja.

Središnje svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u prepunoj župnoj crkvi (na Selu) uz koncelebraciju devetorice svećenika predvodio je i tijekom njega propovijedao dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup.

Riječi dobrodošlice, zahvale, čestitki i obavijesti okupljenim župljanima i hodočasnicima izrekao je mjesni župnik vlč. Josip Majić. Poslije euharistijskog slavlja uslijedilo je narodno veselje, uz neizostavni bećarac i igranje kola.

Za pozvane uzvanike i stalne župljane upriličen je ručak u obnovljenoj župnoj dvorani. Sutradan, 21. srpnja, bilo je upriličeno okupljanje duhovnih zvanja ove župe. Misno slavlje na mjesnom groblju u Ivancima predslavio je isto mons. Sudar. Osim svećenika, redovnika i redovnica, u slavlju sv. mise sudjelovali su raseljeni i protjerani žitelji Ivanaka, okolnih mjesta i njihovih prijatelja.

Župa Solakova Kula, kao i ostale župe u slivu Neretvice, teško su nastradale u Domovinskom ratu. Vjernici su razasuti diljem svijeta i upravo je proslava patrona jedna od prigoda kada se okupe oni koji su svoju ovozemaljsku egzistenciju pronašli negdje drugdje i oni koji su ostali odnosno vratili se na svoja ognjišta.

Marinko Rumbočić