Sarajevo

Patron sarajevske župe Sv. Franje


Svečano je bilo 4. listopada na blagdan Sv. Franje Asiškoga u istoimenoj župi u sarajevskom naselju Dobrinja koja je misnim slavljem proslavila svoj patron.

Uz suslavlje 21 svećenika, misu je predvodio domaći sin fra Kristijan Montina, član Uprave Bosne Srebrene koji trenutačno službuje u Njemačkoj.

Nazočno vjerničko mnoštvo koje je dupke ispunilo dobrinjsku, poslije rata izgrađenu, crkvu, a na osobit način sva duhovna zvanja grada Sarajeva, pozdravio je župnik fra Pero Karajica spomenuvši da "nas je sve okupio Sv. Franjo, čovjek ponudio svijetu alternativu na mržnju i ratove".

Fra Kristijan je svoju propovijed temeljio na vlastitom iskustvu odrastanja u vjeri u okviru katoličke zajednice na Dobrinji. Zahvalio je svim župnicima koji su ugradili dio sebe u podizanje crkve Sv. Franje Asiškoga prema projektu pok. Ivana Štrausa.

Govoreći o liku Asiškoga siromaha uputio je na njegovu izazovnu aktualnost u svijetu današnjice opterećenom materijalizmom, istaknuvši da Sv. Franjo govori o smislu života i stoga oduševljava čovjeka.

Na tom tragu progovorio je o prvom susretu duhovnih zvanja grada Sarajeva naglasivši da 25 muškaraca i djevojaka rodom iz glavnoga grada BiH, koji su krenuli izbliza slijediti Krista svjedoče kako Bog poziva ne samo ljude sa sela nego i "gradsku djecu".

Fra Pero je na kraju mise obznanio da je župa Dobrinja dobila u trajno vlasništvo autentične moći Sv. Franje.

Misno slavlje pjesmo i svirkom uljepšao je zbor bogoslova Franjevačke teologije Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon mise za pristigle goste organizirana je večera u prostorijama pastoralnoga centra ove župe koja je osnovana 1997. i danas broji 625 vjernika.

KT