Sarajevo

Patron Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa


Crkva Sv. Ćirila i Metodija, koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), proslavila je svoj patron svečanim misnim slavljem.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Svetu misu predslavio je nadbiskup vrhbosanski metropolit Vinko kard. Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom, apostolskim vizititatorom za Međugorje Henrykom Hoserom, sjemenišnim poglavarima, profesorima i odgojiteljima te drugim svećenicima.

U ime zajednice VBS-a na početku riječi dobrodošlice uputio je rektor Sjemeništa preč. mr. Josip Knežević. „Hvala na svim molitvama kojima nas pratite da bismo uz Božju pomoć mogli dovesti ove mladiće do oltara Gospodnjeg“, istaknuo je Knežević zahvalivši svim nazočnima što su došli zahvaliti na još jednoj godini svećeničke formacije za vrhbosansku bogoslovnu zajednicu koja odlazi na zasluženi ljetni odmor.

Uvodeći u svetu misu, vrhbosanski nadbiskup je uputio riječi pozdrava. Istaknuo je i da danas slavimo spomendan dvojice slavenskih apostola i suzaštitnika Europe te potaknuo na molitvu za sve narode na tom kontinentu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić progovorio je o primjeru svetih Ćirila i Metodija. Podsjetio je kako su ta dvojica svetaca imali divnu ulogu premošćivanja razlika među kršćana Istoka i Zapada, ali i kako su poštovali osobitost slavenskog naroda i njegove kulture.

„Na poseban način trebamo cijeniti njihov istančani osjećaj za priznavanje kulture svakog naroda. To se posebno osjeti danas u pastoralu. Kada se nekog šalje u neki kraj, potrebno je prvo upoznati taj kraj i unijeti duh evanđelja kroz njihovu kulturu i život, te im tu kulturu priznati“, naveo je kardinal podsjetivši da svaki narod ima svoju kulturu i baštinu, što treba cijeniti i živjeti s tim narodom. Kazao je kako to danas čine misionari u raznim krajevima, ali i upozorio kako postoje i oni krajevi gdje je taj osjećaj pomalo zamro.

Poručio je da mlade treba odgajati u evanđeoskom duhu kako bi imali žar za širenje evanđelja i prihvaćanje žrtve. Uputio je i na riječi pape Franje koji upozorava da se čovjek ne smije dati zarobiti ovozemaljskim i materijalnim već treba služiti u poniznosti duha.

Na kraju misnog slavlja, koje je skladnim pjevanjem uveličao bogoslovski zbor Stjepan Hadrović, nazočnim se obratio rektor Knežević zahvalivši svima na dolasku i podršci koju kroz cijelu godinu pružaju ovoj zajednici bogoslova te sve pozvao na druženje kod obiteljskog stola.

L. P. G.