Doljani

Patron župe Doljani


Župa Sv. Ilije Proroka u Doljanima danas je proslavila svoj patron. Ovaj je događaj okupio veliki broj vjernika, a misu je predslavio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Svečanu pučku sv. misu uz koncelebraciju više svećenika u dvorištu župne crkve predslavio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini. Riječi dobrodošlice i zahvale te čestitki izrekao je mjesni župnik fra Ivan Pervan.

Prije svečanog euharistijskog slavlja vjernici su pristupali osobnoj ispovjedi te obavljali pučke pobožnosti. Poslije misnog slavlja uslijedilo je narodno veselje uz druženje i čašicu razgovora.

Samoj proslavi prethodila je duhovna priprava – trodnevnica koja je započela 17. srpnja. Prvog dana trodnevnice slavljena je sv. misa za mlade, drugoga dana za stare i bolesne, a trećega dana na Valju kod novog spomenika poginulim Hrvatima općine Jablanica.

U srijedu, 19. srpnja na dan uočnice upriličeno je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomen križa te misno slavlje na otvorenome koju je predslavio biskup Tomo.

Na spomen križu uklesana su sva imena poginulih Hrvata općine Jablanica kroz posljednja tri rata (11 imena iz Prvog svjetskog rata, 172 iz Drugog svjetskog rata te 52 imena onih Hrvata koji su svoje živote položili u Domovinskom ratu).

KT