Patron župe Haljinići


Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u naselju Haljinići nadomak Kaknja, svečano je 15. kolovoza proslavila svoj patron. Misno slavlje predslavnio je don Anto Ledić, župnik u Novom Travniku.

U novoizgrađenoj župnoj crkvi koja je bila premalena da primi sve koji su došli na misu, uz don Antu koncelebriralo je devet svećenika na čelu s dekanom Sutješkog dekanata preč. Antom Ćosićem.

U svojoj propovijedi Ledić je govorio o liku Blažene Djevice Marije, na osobit način istaknuvši kako se iz neizmjernoga mora onoga što je rečeno o Gospi mogu izvući tri bitne činjenice za život današnjih vjernika.

U tomu duhu uputio je da se Marija, između ostaloga, pojavljuje u tri situacije svoga Sina i Crkve: događaju na svadbi u Kani Galilejskog, Kalvariji i silasku Duha Svetoga. Odatle je naglasio kako je Gospa ona koja uvijek pomaže vjerniku - čak i onda kada on toga nije svjestan (kao mladencima na svadbi u Kani); da je ona uvijek uz svoju djecu onda kada ona pate te da je Marija moliteljica sa Crkvom u svim njezinim životnim izazovima. Stoga je potaknuo vjerničko mnoštvo da se, uzdajući u Nebesku Majku, nikada ne boje križa nego hrabro kroče u svim životnim situacijama. 

Nazočne vjernike na kraju je pozdravio najdugovječniji haljinički župnik vlč. Josip Šimunović (koji već deset godina predvodi ovu zajednicu), izrazivši radost zbog velikog broja vjernika koji su došli uzveličati patron ove male župe. Poimenice je pozdravio sve svećenike te zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji župnoga patrona. 

Euharistijsko slavlje pjesmo je uzveličao župni zbor iz Kaknja pod ravnanjem s. Angelike Bošnjak, FDC

Nakon mise vjernici su se zadržali u župnom dvorištu gdje je za sve bila pripravljena okrjepa.

Inače, župa u Haljnićima, nastala je 1977. odvajanjem pojedinih zaselaka od župe Kraljeva Sutjeska, što je bilo popraćeno različitim kontroverzama, pa i nemilim događajima, tako da je župna crkva započeta s gradnjom tek 2015. i posvećena 2017. Prije posljednjega rata broj onih koji su gravitirali Haljinićima bio je 2 650, a danas ovu vjerničku zajednicu čini 70-ak duša.

KT