Grebnice

Patron župe posvećene Sv. Jakovu Markijskom


Župa Grebnice proslavila je 28. studenoga nebeskog zaštitnika Sv. Jakova Markijskog sv. misom koju je predslavio profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Miro Jelečević u koncelebraciji nekoliko svećenika među kojima je bio župnik fra Marijan Živković.

U prigodnoj propovijedi fra Miro je naglasio da su svetci „braća i sestre nama po vjeri“ te podsjetio da je Sv. Jakov djelovao u bosanskim krajevima i bio vikar franjevačke zajednice 30-ak godina prije pada Bosne pod Turke. „Sv. Jakov je u življenju bio strog prema sebi i prema drugima. Nije bio 'mučitelj' sebe i drugih, nego čovjek koji je cijenio temeljne, važne i ispravne vrjednote i pokušavao ih živjeti“, rekao je prof. Jelečević te naglasio kako taj svetac Božju prisutnost nije otkrivao u velebnim građevinama, nego u ljudima i stvorenjima i bio im blizak, javila je KTA.

Misno slavlje animirao je mješoviti zbor iz Tolise Adoro pod vodstvom prof. Marije Nedić.

Župa Grebnice nalazi se pet kilometara jugoistočno od Bos. Šamca. Utemeljena je 1992. odvajanjem naselja od župa Domaljevca i Hrv. Tišine. Kada je osnovana, imala je 2 460 vjernika, a danas 650. Osim posljednjeg rata župu su 2014. pogodile i teške poplave.

Inače, jedina je u nadbiskupiji koja ovoga svetca ima za svoga nebeskog zaštitnika.

Ž.I., KT