Patron župe Sv. Ignacija Lojolskog u Sarajevu


Jedina župa u BiH koju predvode oci isusovci, koja se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica, proslavila je 31. srpnja svoj patron.

Svečano misno slavlje na blagdan Sv. Ignacija Lojolskog, u još uvijek improviziranom molitvenom prostoru, predslavio je biskup bjalovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak. U koncelebraciji je bilo 20 svećenika, među kojima generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Nazočnima je na početku dobrodošlicu izrazio župnik p. Krešo Djaković.

Biskup Huzjak u svojoj je propovijedi, na temelju misnih čitanja govorio o potrebi da čovjek u strci života zastane i susretne se najprije sa sobom kako bi mogao otkriti što Bog za njega nudi.

"Isus poziva ljude da ne razmišljaju o onom što ih ne može ispuniti... U tom svjetlu promatramo i život proroka kao što je Sv. Ilija. Također, u tom duhu svijetli i životni primjer Sv. Ignacija, utemeljitelja Družbe Isusove. I u njegovu je životu Bog našao načina kako doći do njega. To je pedagogija Božja", rekao je biskup ukazujući da čovjek treba najprije "doći k sebi, kako bi mogao pristupiti i bližnjemu".

"Od nas se traži da damo svjedočanstvo za Isusa u svakom mjestu gdje se nalazimo... tako i vi ovdje u Sarajevu kao malo stado. Ono što čovjek jest, što nosi u svome srcu to i zrcali u svom životu", istaknuo je mons. Huzjak uputivši na žrtvu kao put ka posvećenju. "Čovjek se uvijek može posvetiti i dati slavu Bogu, upravo onako kako nam svjedoči Sv. Ignacije - da sve što činimo bude na veću slavu Božju", poručio je biskup.

Na kraju mise župnik je zahvalio nazočnima te sve pozvao na okrjepu naglasivši kako se radovi na izgradnji nove župne crkve koja se nalazi tik uz stadion NK Željezničara, privode kraju. To su poslije euharistijskog slavlja vernici mogli i osobno vidjeti.

KT